Tuulilasi

Kuorma-auto lastaaminen/purkaminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Terve,

Ajan ammatikseni kuorma-autoa huonekalujen jakeluun pääasiassa Helsingin keskustassa. Kysymykseni kuulukin, onko olemassa lainsäädäntöä tai ohjetta, kuinka toimia esimerkiksi ahtailla kaduilla tai pysäköitäessä kieletylle alueella? Olen kuullut sanottavan, että lastaava/purkava kuorma-auto voi pysähtyä tielle vaikka se tukkisi mahdollisesti koko katuosuuden muilta tienkäyttäjiltä, tilanteesta riippuen kuitenkin korkeintaan 15min. Pitääkö tämä väittämä paikkansa? Pyrin toki aina olemaan mahdollisimman vähän muiden tienliikkujien tiellä, mutta ainahan se ei ole mahdollista. Haluaisinkin tietää onko tähän asiaan mitään virallista kantaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tien sulkemiseen tarvitaan aina tienpitäjän eli Helsingissä Helsingin kaupungin etukäteen antama lupa. Tuo 15 minuuttila lienee sellainen käytännön aika, eli lienee todettu, että käytännössä poliisi ei ennätä paikalle sakottamaan tuota nopeammin. Poliisi tuskin myös erityisemmin kyttää kuorman purkajia, työtäänhän nämäkin tekevät. 

Kadun sulkemislupaa ei kovin helposti tule, ei varsinkaan jos sillä sattuu olemaan ratikkakiskot. Sen sijaan on mahdollista saada alueelle tilapäinen pysähtymiskielto, jolloin määrätty alue katuvarresta tyhjennetään autoista. Aikamoista byrokratiaa tämäkin edellyttää, ja jotakin se myös maksaa.

Käytännössä on toki mahdotonta hakea jokaiseen sohvan kuljetukseen katuvarren tyhjentämistä. Useimmat ymmärtävät, että kuljetukset ovat tarpeellisia. Niinpä terveen järjen käyttö lienee jatkossakin paras tapa hoitaa asiat. Eli ei tukita liikennettä turhaan, ja jos on pakko pysäyttää ainoalle ajokaistalle, siirretään tavarat autosta nopeasti esim. jalkakäytävälle, viedään auto pois ja ryhdytään vasta sitten kantamaan niitä tavaroita kerroksiin.

Julkaistu: 21.9.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.