Tuulilasi

Kumpi voittaa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Rupesimme töissä kinastelemaan siitä, että kun esim. Punto ja joku vanha amerikkalainen auto ajavat kolarin niin kumpi voittaa?Puntohan on pärjännyt hyvin kolaritesteissä ja esim. Voyager taas ei.Ohittaako auton massa turvakorin edut?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kolarissa ei kumpikaan voita, molemmat häviävät. Tokihan autojen massaero saa aikaan sen, että törmäyksen vaikutus pienempään autoon on suurempikun jos vastapuoli olisi saman kokoinen.

Törmäyksessä autojen liike-energia kuluu korien muodonmuutokseen. Liike-energian määrä taas riippuu auton massasta ja nopeudesta, nopeus vaikuttaa energiamäärään toisessa potenssissa. Jos kaksi Puntoa törmää symmetrisesti toisiinsa, tilanne on teoriassa sama kuin jos yksi Punto ajaisi suoraan kallioon törmänneiden autojen nopeuksien keskiarvonopeudella. Mutta jos Punto törmää rekkaan, eikä jää sen alle, hyvin pienikin törmäysnopeus saa aikaan tuhoisaa jälkeä, koska rekan massa ja sen myötä myös liike-energia on moninkertainen.

Voyagerin massa on suurempi kuin Punton mutta pienempi kuin rekan, joten törmäyksen vaikutus Puntoon on sama kuin jos sillä olisi törmätty kallioon jonkin verran korkeammalla nopeudella kuin törmänneiden autojen nopeuksien keskiarvo. Voyageriin taas törmäyksen vaikutus on hieman pienempi kuin tuolla keskiarvonopeudella seinään ajettaessa.

Turvakorirakenne auttaa, mutta vain tiettyyn rajaan saakka. Massakaan ei aina pelasta. Kysymykseesi valitettavasti ei ole selvää kyllä tai ei -vastausta.

Julkaistu: 3.10.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.