Tuulilasi

Kulutus vaihtelee mittaustavan mukaan

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ajanut uudella autolla n. 22000 km. Auton ajotietokoneen mukaan keskikulutus on 6,6 l/100km. Olen ostanut bensiinin aina saman ketjun huoltoasemalta. Ostojeni kirjanpidon mukaan kulutus on ollut 7,3 l/100km.

Erotus lukujen välillä, 6.6 l – 7.3 l, tuntuu aika suurelta. Auton tietokone tietenkin heittää, mutta mielessä on käynyt myös epäily bensiinipumppujen mittavirheestä. Voisiko mittavirhe olla lähes 10% luokkaa? Kuinka bensiinipumppujen mittavirhettä seurataan ja saako jostain tietoja määrätyn pumpun tarkistusmittauksista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Onko tuo kirjanpito tehty matkamittarin antamien lukemien perusteella? Onko siinä huomioitu matkamittarivirhe? Ajotietokoneen ja matkamittarin mittaama matka ei välttämättä ole aivan sama. Myös ajotietokoneen kulutusmittaus on usein vain “sinne päin”, sitä ei ole kalibroitu kunnolla. Kulutus lasketaan bensasuuttimien aukiolon perusteella, ja tästäkin aiheutuu jopa autokohtaisia eroja.

Bensapumppujakin koskee vakauslaki, eli virallisesti hyväksytty vakaaja on määrävälein käynyt tarkastamassa, että niiden näyttämä mittaustulos on ent. kauppa- ja teollisuusministeriön ohjeiden vaatimalla tarkkuudella oikea.

Vakaamisesta on mittarissa merkintä ja sinetti, joka estää pääsyn kopeloimaan mittausmekanismia. Merkintöjen perusteella löytyy myös vakaajan antama todistus tarkkuudesta, mutta olellisinta on, että jos vakaaja ei ole antanut merkintöjään, mittavälinettä ei saa käyttää myytävän tuotteen mittaamiseen. Käytännössä mittareissa on yleensä aina vakausasia kunnossa.

Bensamittareista siis ei löydy selitystä kulutuseroille. Kyllä vika taitaa olla ajotietokoneessa. Eikä se matkamittarin perusteella laskettu kulutuskaan ole välttämättä aivan oikea. Yleensä matkamittariin kertyy hieman enemmän kilometrejä kuin todellisuudessa.

Muutaman prosentin mittarivirhe nostaa kulutusta entisestään. Jos esimerkiksi mittarivirhe on +4,0 %, 22 000 km sijasta auto onkin todellisuudessa kulkenut vain 21 154 km. Jos bensaa on palanut 1606 litraa, todelliseksi kulutukseksi tuleekin 7,6 l/100 km.

Julkaistu: 13.12.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.