Apu

Onko kuivatuissa hedelmissä aina sulfiitteja? Mitä terveyshaittoja niistä voi koitua? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 3.11.2021

Kysymys:

Käsittääkseni kuivatut ­hedelmät voivat sisältää sulfiitteja. Onko niitä kaikissa valmisteissa ja ­millaisia määriä? Onko sulfiiteista ­haittaa tervey­delle ja pitäisikö niitä koettaa poistaa jollain tavalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuivatuissa hedelmissä ja marjoissa saattaa olla sulfiitteja. Ne pitää merkitä elintarvikkeisiin omalla nimellään tai E-koodilla. Sulfiitteihin kuuluvat esimerkiksi kaliumsulfiitti ja natriumsulfiitti. Sulfiittien E-koodit ovat E221–E228. Lisäksi rikkioksidin, E220, voi katsoa kuuluvan samaan ryhmään.

Sulfiitteja käytetään säilöntään, ja ­niiden käyttö on erityisen yleistä valko­viineissä, mutta myös verrattain yleistä punaviineissä. Tutki siis kuivattujen hedelmien E-koodeja E220–E228 tai etsi sulfiitti- tai rikkioksidi-sanaa tuoteselosteista. Jos ainesosaluettelossa ei mainita kyseisiä E-koodeja tai sanoja, tuotteessa ei siis ole sulfiitteja.

Sulfiitit voivat aiheuttaa yliherkkyys­reaktioita, kuten kutinaa, punoitusta, nenän vuotamista ja muita limakalvo-­oireita. Myös ruoansulatuskanavan oireet ovat mahdollisia yliherkillä.

Sulfiitit voivat joissain tapauksissa pahentaa astman oireita. Tällainen yliherkkyys sulfiiitille ei kuitenkaan ole onneksi yleistä. Yleisiä ­terveyshaittoja ei tiedetä olevan sellaissa määrissä sulfiiitteja, jotka on Euroopan ruokavirasto EFSAn mukaan sallittuja elintarvikkeissa. Jos et ole yliherkkä ­sulfiiteille, niiden välttely lienee turhaa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.