Apu

Kuivat limakalvot aiheuttavat alapään kutinaa – Auttaako paikallisestrogeeni? Lisääkö se rintasyövän riskiä? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

Julkaistu: 6.6.2020

Kysymys:

Kärsin kuivista limakalvoista, jotka tuntuvat etenkin alapään kutinana ja kuivuutena. Lääkäri sanoi, että voisin helpottaa oireita paikallisestrogeenilla. Jälkikäteen aloin miettiä, millaista tuotetta hän tarkoitti. Millaisia vaihtoehtoja on? Miten niitä käytetään, ja liittyykö käyttöön jotain riskejä? Lisääkö se rintasyövän riskiä? Estrogeenin käyttö huolettaa. Olen reilu viisikymppinen nainen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lääkärisi on oikeassa. Paikallisestrogeeni yleensä lopettaa emättimen limakalvojen kuivuudesta johtuvan kutinan. Samalla se parantaa monin tavoin emättimen terveyttä: limakalvot vahvistuvat, tulehdusalttius vähenee ja seksuaaliterveys paranee.

Paikallisestrogeenia on monessa muodossa: emättimeen laitettavana tablettina, voiteena ja puikkona. Lisäksi on olemassa estrogeenia hitaasti vapauttavia renkaita, jotka voivat olla emättimessä useamman kuukauden.

Tuotteita on vaikea pistää paremmuusjärjestykseen. Tabletti laitetaan syvälle emättimeen siihen erikseen tarkoitetulla puikolla. Myös voidetta voidaan annostella emättimeen pakkauksessa mukana olevalla ruiskulla. Voidetta on mahdollista käyttää suoraan ulkosynnyttimiinkin, jos ne oireilevat.

Hoito aloitetaan yleensä kahden viikon pituisella kuurilla, jonka aikana estrogeenivalmistetta käytetään joka ilta. Sen jälkeen yleisimmin käytetty annos on kaksi kertaa viikossa.

Kysyit, liittyykö paikallisestrogeenien käyttöön muita riskejä. Allergisoituminen jollekin tuotteen ainesosalle on mahdollista mutta harvinaista.

Joskus on tullut vastaan sitä, että tuotteet eivät sovi vaan aiheuttavat lisää oireita tai toisenlaisia oireita. Esimerkiksi aiemmin oireeton nainen on saanut paikallisestrogeenin käytöstä kutinaa. Usein kutina on kuitenkin osoittautunut tilapäiseksi ja mennyt ohi. Oire saattaa liittyä limakalvojen vahvistumisprosessiin.

Yksittäisissä tapauksissa nainen on saanut asettimesta vaurion limakalvoon hoidon alussa, kun limakalvot ovat vielä hauraat ja voivat vuotaa herkästi verta.

Viimeisimmän tiedon mukaan paikallisestrogeeni ei lisää rintasyövän tai muiden syöpien riskiä. Käyttöä voi jatkaa vaikka koko loppuelämän, eikä taukoja tarvitse pitää.

Hyvin iäkkäille annostelu voi tuottaa haasteita. Tällöin voidaan käyttää estrogeenia vapauttavaa emätinrengasta, jos on tarvetta estrogeenihoidolle esimerkiksi virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.