Terveys ja hyvinvointi
Kuinka tärkeää on syödä viisi kertaa päivässä? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 10.4.2023
Apu

Kysymys:

Aloitin kuntovalmennuksen ryhmässä. Siihen kuuluu ruokavalio, jossa pitäisi syödä viisi kertaa päivässä eli aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Vähän ja terveellisesti kerrallaan, mutta niin usein, että ainakaan minä en ehdi! Eli miten olennaista on syödä 2,5–3 tunnin välein?

Vastaus:

Aamiaisen, lounaan ja illallisen tai päivällisen sekä kahden välipalan syömistä suositellaan usein. Välipaloista toinen voi olla iltapala. Viiden syömiskerran ateriarytmi varmistaa se, että ateriavälit eivät muodostu pitkiksi. Silloin liiallisen nälän ja väsymyksen tunteet eivät saa valtaa. Tällaista viiden syömiskerran rytmiä noudattaessa on helpompi pitää ruoka-­annokset erityisesti ilta-aikaan sopivina ja terveellisenä, eikä lounaastakaan tule väsyttävän suuri.

On hyvä myös muistuttaa itseään, että välipalan syöminen ei välttämättä vie paljon aikaa. Esimerkiksi proteiinismoothien tai valmiiksi kuoritun appelsiinin syöminen on nopea suoritus. Jos ajankäyttö on ongelma, nopeita ja sopivia välipaloja voisi miettiä yksilöllisesti juuri sinun ­tarpeisiisi.

Mikään erityinen syy ei suoranaisesti myöskään puolla viiteen syömiskertaan siirtymistä. Ateriarytmillä ei ole suoranaista merkitystä lihas- tai kestävyys­kunnon kehittymiseen. Tosin on jonkin verran tutkimusnäyttöä siitä, että proteiinipitoinen myöhäisiltapala auttaa erityisesti ikääntyneitä voiman ja lihasten kehittämisessä.

Kuntoilu, kehonkoostumuksen muokkaus ja terveyden parantaminen onnistuvat periaatteessa hyvin myös vähemmillä syömiskerroilla, kunhan ruokavalion laatu ja nälän hallinta pysyvät hyvin hallinnassa esimerkiksi kolmen syömisen taktiikassa. Oleellista on, että ateriarytmi on tasainen, olipa kyse sitten kolmesta, neljästä tai viidestä syömiskerrasta.

Epäterveellisesti syövät ja painon­hallinnan kanssa kamppailevat jättävät aterioita kokonaan väliin useammin kuin muut. Tällöin esimerkiksi aamiaisen tai lounaan syöminen voi olla hyvinkin epäsäännöllistä. Tämä taas johtaa yleensä ilta-ajan syömisen repeämiseen ja ”kurittomuuteen”. Ilta-aikaan olemme alttiita houkutuksille, ja siksi ilta on yleisin ­kompastuskivi syömisessä. Ongelman ­hoitamisessa on keskeistä riittävä syöminen aiemmin.

On myös hyvä muistaa, että me kaikki emme ole kovin tietoisia syömisistämme, varsinkaan napostelusta. Jotkut napsivat minivälipaloja, kuten hedelmiä, pähkinöitä, juustoa tai karkkia, tai juovat mehuja ja maitoja pitkin päivää, mutta eivät miellä syöneensä yhtään mitään. Kaikilla syömispaloilla on kuitenkin ­merkitystä. Jos huomaa syövänsä kolmen kerran lisäksi runsaasti pikkiriikkisiä napostelupaloja, saattaisi olla hyvä kokeilla viiden syömiskerran rytmiä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.