Tuulilasi

Kuinka pitää auton ilmastointilaitteisto kunnossa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Millä toiminpiteillä autoilmastointi pysyy toimintavarmana ja mitä vanhoihin autoihin, joissa nykyisin kielletty kylmäaine, saatavat “päivitys paketit” nykyajan kylmäaineelle käsittävät? Mitä kylmäaineita autoissa yleisimmin käytetään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoilmastoinnin kunnossa pitämiseksi suositellaan, että ilmastointi pitäisi saada pyörimään ainakin pari- kolme minuuttia vähintään kerran kuukaudessa. Tämän pitäisi auttaa kompressorin tiivisteiden kunnossa pysymistä. Talvisaikaan se on aika haastavaa, ellei käytössä ole lämmintä tallia. Ilmastointi näet ei käynnisty, jos ympäristön lämpötila on pakkasen puolella. Muuta tavallinen käyttäjä ei oikein voi tehdä.

En nyt löytänyt ensimmäistäkään “päivityspakettia” mistään, joten vaikea sanoa mitään niiden sisällöstä. Vanhoissa autoissa käytettiin R12-nimistä kylmäainetta, joka on nykyisin kiellettyä ainetta, eikä sitä saa enää mistään. Löysin pari vaihtoehtoa. Aine nimeltä RS-24 on kuulemma sellainen, että se sopii suoraan R12:n tilalle, samoin Isceon MO 49+.

Tällä hetkellä käytössä on kylmäaine nimeltä R 134a, josta siitäkin halutaan päästä eroon. Sen piti jo poistua, mutta tilalle tulevaksi ajatellun HFO-1234yf -aineen tuotanto ei ole käynnistynyt riittävän suurena, joten hinta olisi noussut kohtuuttomaksi. Lisäksi Daimler on tutkimuksissaan todennut, että se saattaa onnettomuustilanteissa olla syttyvyytensä takia vaarallista. Daimler aikoo siirtyä suoraan käyttämään hiilidioksidia kylmäaineena. 

Jos R12 halutaan korvata R-134a:lla, järjestelmä pitää tyhjentää perusteellisesti vanhasta aineesta ja ennen kaikkea sen kanssa käytetystä voiteluaineesta. Se ei ole kovin helppoa, varsinkin kompressorin kunnollinen puhdistaminen on työlästä. Niinpä asiantuntijat näyttävät suosittelevan noiden yhteensopivien aineiden käyttöä.

Kylmäaineiden kanssa touhuaminen muuten ei ole tavalliselle kuolevaiselle sallittua, sitä saavat tehdä vain henkilöt, joilla on asetuksen 452/2009 4§ mukainen pätevyys.

http://www.tuulilasi.fi/artikkelit/uusi-kylmaaine-ongelmallinen-daimler-haluaa-pysya-vanhassa

Julkaistu: 15.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.