Apu

Kuinka paljon kalaöljyä ihminen tarvitsee päivässä? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 23.4.2021

Kysymys:

Olen 51-vuotias nainen. Kuinka paljon pitäisi saada EPA- ja DHA-öljyjä päivittäin? Teen 7–10 kilometrin kävelylenkkejä ja kesällä ­pyöräilen noin 60 kilometrin lenkkejä useita kertoja viikossa. Käyn myös ­kuntosalilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihminen ei tarvitse lainkaan EPA:ta ja DHA:ta. Esimerkiksi vegaanit elävät varsin terveinä, jopa terveempinä kuin sekaravintoa syövät, vaikka eivät saa lainkaan EPA:ta ja ja DHA:ta sellaisenaan. Niitä ei ole ollenkaan tavallisissa kasvikunnan tuotteissa.

EPA ja DHA kuuluvat omega-3-rasvahappojen luokkaan. Elimistömme välttämätön omega-3-rasvahappo on alfa­linoleenihappoa (ALA), jota saa muun muassa rypsiöljystä, camelinaöljystä, margariinista, pellavansiemenistä, ­hampunsiemenistä ja saksanpähkinöistä. Elimistö muuttaa osan ALA:sta oman tarpeensa mukaisesti EPA:ksi, joka muuntuu vuorostaan DHA:ksi. Tämän vuoksi EPA:ta ja DHA:ta ei erityisesti tarvita. Vaihtoehtoisesti EPA:ta ja DHA:ta voi toki saada suoraan sellaisenaan kalasta tai kalaöljystä.

Emme tarvitse kalaöljykapseleita

Yksinkertaistetusti: Emme siis tarvitse kalaöljykapseleita, mutta rasvaisen kalan syöminen edistää terveyttä paitsi omega-3­-rasvansa myös sisältämänsä jodin ja D-vitamiinin vuoksi. Se myös usein korvaa epäterveellisempää ruokaa, kuten prosessoitua tai punaista lihaa ruokavaliossa.

Kannattaa suosia terveellisiä juoksevia öljyjä (rypsiöljy, camelinaöljy), margariinia, rasvaista kalaa, saksanpähkinöitä sekä pellavan- ja hampunsiemeniä ruoka­valiossaan sen sijaan, että syö EPA:ta tai DHA:ta purkista. Tosin ei kalaöljystä suurempaa haittaakaan ole tavan­omaisin annoksin. Verenvuototaipumusta valmisteet voivat hiukan lisätä.

Liikunta ei lisää eikä vähennä omega-­3-rasvahappojen tarvetta. Mahtava määrä vaihtelevaa liikuntaa muuten sinulla. Jatka samaan malliin!

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.