Apu

Syön joka viikko ibuprofeenia mutta en ole huomannut ongelmia – Kuinka paljon on liikaa? – Voiko aiheuttaa haittaa vatsalle? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu 2.8.2022

Kysymys:

Syön joka viikko ibu­profeenia. Kuinka paljon on liikaa? Pakkauksessa on päivittäinen enimmäisannos, mutta kuinka paljon on liikaa viikossa? Tiedän, että lääkkeet voivat aiheuttaa haittaa vatsalle. En ole kuitenkaan huomannut ongelmia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tulehduskipulääkkeet estävät kipua, kudoksen tulehdusreaktiota ja kuumetta aiheuttavien väittäjäaineiden eli prostanoidien syntyä kaikkialla elimistössä. Samalla estyy hyödyllisten mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotanto. Siksi tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa haavaumia ruoansulatuskanavaan. Myös munuaiset voivat piiputtaa ja verenpaine kohota.

Muistan edesmenneen mummoni vetäneen viime vuosituhannella aspiriinia niin, että hirvitti. Hänellä täytyi olla ruokaputki terästä. Reumaankin sitä suositeltiin annosteltavan siihen saakka, kunnes korvissa alkoi vinkua. Kyllä siinä moni menehtyi vuotoihin. Toki aspiriinia käytetään pienin annoksin valtimokovettumataudissa ehkäisemään tukoksia. Sekin annos saattaa provosoida joillakin kihtiä.

Lääkkeitä on syytä käyttää pienintä tehokasta annosta. Mahahaittoja ei voi päätellä oikein mistään, sillä haavaumat ovat yleensä oireettomia. Tuskin havaittavaa mutta anemisoivaa vuotoa voi esiintyä, tai sitten uloste muuttuu tervamaiseksi.

Jos käyttää tulehduskipulääkkeitä useammin kuin kolmena päivänä viikossa kauemmin kuin kolmen kuukauden ajan, voi saada särkylääkepäänsäryn, jolloin lääkkeestä tulee vieroittautua. Lääkkeet eivät sovi sydän- ja verisuonisairaille tai hyytymisenestolääkitystä käyttäville.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.