Terveys ja hyvinvointi
Kuinka monta kertaa päivässä pitäisi syödä? Onko haitallista syödä vain kolme kertaa päivässä?
1Kommenttia
Julkaistu 5.5.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Onko haitallista syödä vain kolmesti päivässä?

Vastaus:

Jos ruokavalion laatu ja nälän hallinta pysyvät hyvin kontrollissa kolmen syömisen taktiikalla eikä painonhallintakaan ole ongelma, mikään erityinen syy ei puolla vaikkapa viiteen syömiskertaan siirtymistä. Saattaa olla jopa hyväksi, että varsinkin ilta-aikaan syöminen loppuu melko varhain, jolloin yöpaastolle jää riittävän pitkä aika.

Ravitsemuksen asiantuntijat suosittelevat usein syömään aamiaisen, lounaan, illallisen tai päivällisen sekä kaksi välipalaa, joista toinen voi olla iltapala. Tämä takaa sen, että ateriavälit eivät ole kovin pitkiä eivätkä liiallinen nälkä ja väsymys saa valtaa. Kun noudattaa viiden syömis­kerran rytmiä, on helpompi pitää ruoka-annokset sopivina ja terveellisinä erityisesti ilta-aikaan. Myöskään lounaasta ei tule tällöin väsyttävän suuri.

Ilta-aika on suurin kompastuskivin syömisissämme. Jos illalla on karmiva nälkä, väsymys painaa ankarasti päällä ja tarjolla monenlaista herkkua, tulee helposti syötyä liikaa ja turvauduttua epäterveellisiin valintoihin. Tämän ongelman ehkäisyssä viiden tai vaikkapa kuuden syömiskerran rutiini voi auttaa, mutta tasaisten aterioiden taktiikalla joillekin riittää kolmekin kertaa.

On hyvä muistaa, ettemme kaikki ole kovin tietoisia syömisistämme, varsinkaan napostelusta. Jotkut eivät miellä syöneensä yhtään mitään, vaikka juovat mehuja tai maitojuomia pitkin päivää tai napsivat vähän väliä pieniä minivälipaloja, kuten hedelmiä, pähkinöitä, juustoa, leikkeleitä, karkkeja tai kuivattuja hedelmiä.

Kaikilla syömispaloilla on kuitenkin merkitystä. Jos huomaa, että syö kolmen aterian lisäksi runsaasti pieniä napostelupaloja, saattaa olla hyvä kokeilla viiden syömiskerran rytmiä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.