Tuulilasi

kuinka kauan käyttämätön moottoriöljy säilyy käyttökelposena

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostaessani kuusi ja puoli vuotta sitten uuden auton sain auton mukana litran pullon moottoriöljyä. En ole näiden kuluneiden vuosien aikana tarvinnut lisätä moottoriin öljyä. Huollot ovat tehdyt huoltokirjan mukaan.

Jos nyt tulisi tarve lisätä öljyä, onko se vielä käyttökelpoista, mitä vahvasti epäilen.  Kuinka kauan se öljy vielä säilyy, jos ei ole käyttötarvetta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Öljyastioissa ei yleensä ole parasta ennen -päiväystä. Jos pullossa on vielä ilmatiivis sinetti ehjänä paikallaan, niin eiköhän öljy ole vielä aivan käyttökelpoista. Sinetti takaa, että sekaan ei ole päässyt  kosteutta eikä epäpuhtauksia.Jostakin luin, että valmistaja antoi ohjeelliseksi käyttöiäksi viisi vuotta täyttöajankohdasta, mutta tarkkaa tutkimustietoa asiasta en löytänyt. 

Öljy joutuu moottorissa kestämään hyvin suuria lämpötilaeroja, joten seosten pitää olla stabiileja. Jonkinlaista lajittumista eli joidenkin aineosasten laskeutumista pullon pohjalle voisi ehkä aikaa myöten tapahtua, varsinkin jos pullo seisoo esim. autotallin hyllyssä, mutta senkin hoitaa pullon kääntäminen muutaman kerran ylösalaisin.

Eräs peruste vanhan öljyn käyttämättä jättämiselle on se, että öljyjä kehitetään koko ajan. Uudet öljyt saattavat olla suorituskyvyltään parantuneita. Tosin kyllä se uuden auton mukana tullut pullo varmasti sisältää siihen autoon sopivaa öljyä.

Julkaistu: 13.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.