Apu

Kova kipu reisilihaksen alaosassa, mikä neuvoksi? – maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa

Tapani Kiminkinen

KuvatHannes Paananen

Kysymys:

Olen kohta 40-vuotias monisairas eläkeläinen. Minulla on mm. Ehlers-Danlosin syndrooma, Chiari ja läjä perussairauksia. Kilpirauhanen on poistettu Basedowin taudin ja struuman vuoksi. Lisäksi on astmaa, allergiaa ja niin edelleen.

Nyt ongelmana on erittäin kova kipu reisilihaksen alaosassa. En pääse tuolilta ylös ilman apua. Jalka on jäykkä ja turvonnut. Veriarvot ovat ok, eikä reumaa ole löydetty ultralla.

Erikoista on se, että kolmen päivän Prednisolon 20 mg kuurin jälkeen voin taas nousta tuolilta ja kävellä. En haluaisi olla koko aikaa pyörätuolissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Näkövinkkelistäni hirvittää tilanteesi 40-vuotiaalla nuorella ihmisellä. Ehlers-Danlosin syndrooma alamuotoineen on joukko perinnöllisiä monimuotoisia tukikudoksen sairauksia, joille on ominaista sidekudoksen rakennevika ja hauraus eri kudoksissa. Se ilmenee esimerkiksi nivelten löysyy­tenä ja ihon lisääntyneenä ­venymisenä.

Chiari-tyyppi 1 -epämuodostumassa pikkuaivojen alaosa työntyy kallonpohjan suuresta aukosta luiseen selkäydinkanavaan. Tilanne voi hyökätä eteen oireettomana sattumalöydöksenä magneettitutkimuksessa. Tavallisin oire on kohtauksellinen ponnistuksen aiheuttama päänsärky. Chiari -epämuodostumia tavataan neljää tyyppiä. Diagnoosin saaminen voi kestää vuosia. Siihen sekä sen hoitoon esimerkiksi leikkauksella liittyy osittaista kiistanalaisuutta jo senkin vuoksi, että usein on vaikeaa lopulta tietää, mitä perua mikin oire pohjimmiltaan on tekemättömiä töitä, niihin ­kannattaa lähipäivinä ryhtyä.

Jos jalka käy jäykäksi ja turvonneeksi, tulee ensimmäiseksi sulkea ultraäänitutkimuksella pois tukos syvässä laskimossa. Taustalla saattaa harvinaisesti piillä laskimoita lantiossa painava prosessi. Ilmiselvästi tapauksessasi nämä on otettu huomioon.

Kyseessä saattaa olla lihasluuliitoksen rasituskipu, mikä tokenee useimmiten paikallisella kortisoni-injektiolla. Niiden tehon opin jo 1970-luvulla legendaariselta Pekka Peltokalliolta, ja täytyy sanoa, etten pärjäisi praktiikassani ilman niitä. Tietenkin täytyy olla jokin roti ­siinä, miten, minne ja kuinka usein niitä voi käyttää.

Kortisoni on nopeasti tehoava hoito kihdissäkin. Jotkut antavat siihen kuurin suun kautta, mutta kyllä se piikki tarjoaa kätevimmän avun.

Joillakin potilailla on tapana hakea selkäkipuun kortisonipistos etenkin, jos selvä kipupiste on paikannettavissa. Niiden neulottamisessa on lääketieteellistä pohjaa kyllä, mutta yleistyneemmässä kivussa joskus saatua tehoa on vaikeampi selittää. En usko, että kyseessä olisi aivan puhdas kohtaamisvaikutus. Joku tulehdusta rauhoittava kudosvaikutus kortisonilla niissäkin tapauksissa täytyy olla.

Julkaistu: 8.2.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.