Puheenaiheet
Koukussa kolaan: Juon litran kevytkokista päivässä – Sitä on pakko saada – Pitääkö olla huolissaan?
29.10.2020
 |
Apu

Kysymys:

Olen koukussa kevytkokikseen. Juon sitä helposti litran päivässä. Etenkin iltapäivällä ja illalla sitä on pakko saada, koska se virkistää ja maistuu niin hyvältä. Vaihtaminen veteen ei toimi. En juo kahvia enkä teetä. Onko tästä jotain haittaa? Pitäisikö makeutusaineiden, kuten aspartaamin, saannista olla huolissaan?

Vastaus:

On tärkeää huomata, että kaikki makea jatkuvasti kulutettuna pitää yllä makean kaipuuta. Siten kalorittomat makeuttajatkin ovat hiukan ongelmallisia, jos makeasta kaikkinensa on tullut taakka. Jos kevytkola on ainoa ”ongelma”, niin kyse on verrattain vähäisestä ongelmasta.

Aspartaami ei ole makeuttajana huonon maineensa väärti. Aspartaamilla tehdyt satunnaistetut tutkimukset ovat osoittaneet, ettei se aiheuta sen paremmin painonhallinnan tai sokeriaineenvaihdunnan ongelmia kuin syöpäsairauksia.

Aspartaamilimun riskiraja neljä litraa päivässä

Euroopan ruokaturvallisuusviranomaisen (EFSA) arvion mukaan aspartaamilimua saisi kuluttaa yli neljä litraa päivässä ilman riskiä, että jonkin kroonisen sairauden riski lisääntyisi. Tieto on johdettu rottakokeista, ja laitettu 100-kertainen turvamarginaali.

Sama koskee muita kevytmakeuttajia: kohtuukäytössä ne eivät ole ongelmallisia.

En olisi kuitenkaan yhtä liberaali kuin EFSA kevytlimonadien suhteen. Hapolliset juomat jatkuvasti nautittuna kuluttavat kiillettä hampaissa, koska ne aiheuttavat jatkuvia happohyökkäyksiä. EFSA ei arvioissaan puntaroi hampaille aiheutuvaa vahinkoa juomien kohdalla.

Lisäksi kolajuomissa oleva fosforilisäaine on muodoltaan erittäin hyvin imeytyvää. Liika fosforin saanti saattaa olla valtimon kovettumataudin riskitekijä – tosin lisänäyttöä kaivataan.

Huolehdi ruokavaliostasi

Kofeiinin saanti ei litrasta vielä nouse liian korkeaksi, paitsi pienille lapsille, imettäville ja raskaana oleville.

Hiilihappo närästää, turvottaa ja aiheuttaa joitakin muita toiminnallisia vatsavaivoja kaikkein herkkävatsaisimmille. Sinä et varmaan kuulu heihin, koska pystyt juomaan kolaa litran päivässä.

Jos ruokavaliosi on laajasti ottaen kokonaisuudessa terveyttä edistävä, hampaillesi ei aiheudu ongelmia, et ole selvästi ylipainoinen etkä ole makean koukussa laajemmin, näkisin, että litra kaloritonta kolajuomaa olisi vielä sellainen pieni ”pahe”, jonka olisin valmis sallimaan.

En sitä myöskään suosita kenellekään suoranaisesti vastaanottotilanteessa, sillä suurten väestötutkimuksien valossa sillä ei ole sellaisia terveyttä hiukan edistäviä vaikutuksia kuin kahvin ja teen juonnilla.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.