Tuulilasi

Kosminen terästappi kulutuksen vähentäjänä vaatisi todisteita

Kysymys:

Kosminen terästappi vähentää kulutusta http://www.iltalehti.fi/autot/2009093010296327_au.shtml Siis mitä ihmettä ? Voiko tuo todella toimia niin kuin jutussa kerrotaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

En usko näihin tuotteisiin, ennen kuin kauppiaat tuovat nähtäväksi Suomen VTT:n tai jonkun saksalaisen tutkimuslaitoksen (TÜV; GTÜ tai vastaava) tutkimusselostuksen, jossa vahvistetaan, että säästöä todellakin syntyy. Minkään tuntemattoman laitoksen paperille en anna mitään arvoa käyttäjien todisteluista ja kokemuksista nyt puhumattakaan.Tehon nousun kanssa on sama juttu. Dynamometrimittauksia kehiin!

Näitä ihmevälineitä on kaupiteltu maailman sivu. Vaikutuksiltaan samanlaisiksi luvattuja lisävarusteita ovat mm. polttoaineputken ympärille asennettavat magneetit. Nämä kuuluvat lähinnä rajatiedon piriin. Iltalehdessä käytetty testausmenetelmä on aivan liian epätarkka kertomaan, olisiko laitteella vaikutusta kulutukseen.

Tällaisen laitteen vaikutus kulutukseen pitäisi mitata koemoottorilla laboratorio-olosuhteissa, jotta kaikki häiritsevät tekijät voitaisiin eliminoida. Maantiellä tehtävissä mittauksissa monet eri tekijät tuovat epätarkkuutta aivan liikaa. Ihmelaitteilla ei laboratoriomittauksissa ole saavutettu säästöjä. Sinänsä tämä ei yllätä. Jos niistä olisi hyötyä, ne kuuluisivat varmasti autojen vakiovarusteisiin.

Pahin epätarkkuus liittyy “testitilanteeseen” itseensä. Kun autonkäyttäjän autoon laitetaan jokin lisälaite, ja käyttäjää kehotetaan tarkkailemaan kulutusta, on aika inhimillistä, että saman tien myös ajotapaan tulee pieniä muutoksia. Niillä on kulutukseen yllättävän suuri vaikutus, joten useimmiten tällä keinolla saadaan aikaan säästöä. Vähintään sama säästö tai paljon enemmänkin saadaan aikaan opettelemalla säästäväisiä ajotapoja.

Jutussa mainittu “kosminen säteily” on sopivan epämääräinen ilmaisu. Sitä “kosmista säteilyä” tulee tietenkin kaikkialle, eikä jokin metallinkappale toimi sen alkulähteenä.

Eräs Suomessakin kaupiteltu laite, jossa on ydinosana polttoaineputken ympärille asenettava magneetti, asetettiin taannoin USA:ssa markkinointikieltoon. Liittovaltion kauppakomissio (FTC, Federal Trade Commission) kielsi julmetun suuren uhkasakon uhalla kyseisen tuotteen takana olleita liikemiehiä kaupittelemasta tuotetta, koska keskeisintä myyntiväittämää eli polttoaineen kulutuksen vähenemistä ei voitu näyttää toteen, eikä sitä viranomaisten suorittamissa kokeissakaan havaittu. Tämä ei kuitenkaan uusia yrittäjiä jarruta. Ihmetuotteita kaupitellaan väitteillä, joilla ei ole mitään tieteellistä perustetta. Näennäistieteellisten termien käyttö kuitenkin uppoaa moniin, joilla ei ole asioista riittävää tietoa.

Julkaistu: 1.10.2009