Apu

Korvasta kuuluu viuhf! Mikä syynä, Kiminkinen!

Tapani Kiminkinen

KuvatJupiterimages

Kysymys:

Mistä johtuu viuhf-ääni päässä, kun menen nukkumaan tai päiväunille? Se kuuluu aina, kun laitan pääni tyynylle. Ei kuulu tyynystä vaan pään sisältä. Korvat kyllä kihisevät melkein jatkuvasti.

Ihmettelijä

Näytä vastaus

Vastaus:

”Kyllä maailmaan ääntä mahtuu”, sanotaan. Silloin kun kyse on tinnituksesta, ei aistinnan kohdetta liiemmin naurata. Tarkoitan tällä loppukaneettiasi, jossa mainitset korviesi kihisevän melkein jatkuvasti. Sisäkorvan vanhenemisprosessin tuottamat virheaistimukset ovat kiusallisia, eikä mitään niihin tehoavaa lääkitystä ole apteekin hyllyllä. 

Varsinaisesti sinua askarruttaa viuhahtava ääni maata pannessasi. Jos se liittyisi nopeahkoon asennon muuttamiseen, olisi kohtuullinen lupa olettaa, että liikaääni saattaisi olla yhteydessä paineen vaihteluun. Korvarustinkiinhan kuuluu muun muassa täryontelo, josta on korvatorven kautta yhteys nieluun, minkä lisäksi anatomia pitää sisällään monenlaista: kalvosokkeloa, pyöreää ja soikeaa rakkulaa, kaaritiehyttä, eteiskäytävää ja kierreaukkoa. Ei ole kummallista, jos paineen äkillinen vaihtelu saattaisi aiheuttaa satunnaisen äänen. Sehän voi pistää nokankin naksumaan. 

Annat kuitenkin ymmärtää henkilökohtaisen äänesi kuuluvan pää tyynyyn tälläämällä. Siinä tapauksessa kyseessä täytyy olla äänen johtuminen sisäkorvaasi aivan korvan taitse kulkevan suuren kaulavaltimon kautta. Näinhän voidaan joskus aistia sydämen syke pulssiaallosta. Jos valtimon virtaukseen syntyy pyörteitä ahtaasta aorttaläpästä tai kaulavaltimon ahtaumasta, on se joskus mahdollista aistia suhahduksena. Oletan nyt, että ääni kuuluu nimenomaan silloin, kun korva on tyynyä vasten, jolloin mahdolliset ulkopuoliset hälyäänet blokkautuvat pois. 

Jos ääni kuuluu taas selällään maatessa, olen selitysteni kanssa vieläkin heikommalla. Huomaan, että olet jo viisaasti sulkenut pois hiirenpesät tai valskaavat muoviset tyynynsuojukset sekä ilmaamattomat patterit. Aistit viuhahduksen pääsi sisältä tulevaksi. Siellä tuskin on reikää saati sitten ilmaa ainakaan ilman vammaa. Valtimon ja laskimon oikovirtauskin noin oireilevana on melkoista fiktiota. Mysteerin mahdollisten hoidettavien syiden selvittämiseksi kannattaa kuunteluttaa sydän ja kaulavaltimot kohtuullisen hyväkuuloisella lääkärillä. 

Julkaistu: 20.10.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.