Apu

Voiko hydrokortisonivoidetta käyttää ihottumiin toistuvasti vai onko siitä jotain haittaa? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu 12.8.2022

Kysymys:

Saan säännöllisin väliajoin kutisevaa ihottumaa sääriini. Siihen auttaa muutaman päivän hydrokortisonikuuri. Perusvoide ei tehoa. Voiko hydrokortisonia käyttää huoletta ihottumiin? Riskit huolettavat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihottumat ovat valtaosiltaan tulehduksia, joten niiden hoitona käytetään tulehdusta hillitseviä kortisonivoiteita ja joskus tabletteja. Kaikki kortisonit estävät tulehdussolujen kulkeutumista ihoon ja tulehduksen välittäjäaineiden vapautumista. Kortisonivoiteet supistavat verisuonia, mikä näkyy ihon vaalentumisena (Kristiina Airola).

Vahvat kortisonit estävät solunjakautumista, mitä hyödynnetään psoriaasissa ja muissa paksuläiskäisissä ihottumissa. Solujen jakautumisen ja sidekudoksen muodostumisen estyminen ohentaa ihoa ja aiheuttaa arpijuovia pitempikestoisessa hoidossa.

Kortisonivoiteet jaetaan tehon mukaan mietoihin, keskivahvoihin, vahvoihin ja erittäin vahvoihin. Mietoa hydrokorti­sonia saa ilman reseptiä vahvuudeltaan 0,5-, 1- ja 2,5-prosenttisena. Tehoerot ovat pieniä, joten yleensä 1-prosenttinen riittää ja sopii lapsillekin. Voit huoletta käyttää voidetta. Hoitojakso rajataan ohuilla ihoalueilla kasvoissa ja taipeissa viikkoon, vartalolla ja raajoissa 1–2 viikkoon. Jos tarvitaan hoitotaukoa, sen minimipituus on hoitojakson mittainen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.