Apu

Kortisonilla hoidetaan hyvin monenlaisia sairauksia – Mikä sen pahin haittavaikutus on? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 23.2.2022

Kysymys:

Sairastan nuorimman veljeni tavoin psoriasista. Käytämme vahvaa kortisonivoidetta (Dermovat) ja linimenttiä päänahkaan. Äitini sai korti­sonipistoksia polveensa, ystäväni lonkkaan. Koulukaverini oli aikanaan kesäisen sairauden jälkeen kuin vappupallo: kasvot kuin pullea kuu ja iho pinkeä. Hän lienee saanut kortisonia. Voiko kortisonivoiteiden käyttö vuosien ajan aiheuttaa muuta haittaa kuin ihon ohenemista? Voidepaketissa varoitetaan voiteen silmiin joutumisesta. Sokeutuisinko, jos sitä okulaareihini tökkäisin? Ovatko kortisoni ja antibiootit rinnakkaislääkkeitä vai käytetäänkö niitä vain erikseen? Voiko kortisonille tulla immuuniksi ajan mittaan? Mikä on kortisonin pahin haittavaikutus? Annetaanko sitä myös tabletteina ja suoraan suoneen? Onko käsikauppatuote hydrokortisoni samaa ainetta? Käykö kortisoni siis ilmastointiteipin tavoin joka paikkaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet oikeassa – kortisonista on moneksi. ”Tulehduksen sammuttajana se on ylivertainen, olipa sitten kyseessä reuma, muut sidekudossairaudet, ­nefroottinen sdr, hyttysten pistot, kutina, allergiat iholla, silmissä tai keuhkoputkissa, ahtauttavat keuhkosairaudet, sarkoidoosi, tulehdukselliset suolistosairaudet, immunologiset maksasairaudet, eräät veritaudit, elinsiirrot, aivopaineen nousu, myrkytykset, käärmeenpurema jne.”, totesi professori Heikki Vapaatalo vuonna 2011 nimetessään kortisonin ihmelääkkeekseen. Kortisoni estää ­lukuisia tulehduksen välittäjäaineita.

Kun kortisoni tuli apteekkeihin 1950-luvun alussa yhdysvaltalaisen lääkeyritys MSD:n lanseeraamana, arveltiin, että nyt saatiin nivelreumaan parantava lääke. Varsin pian kävi ilmi, että kortisonin runsas ja jatkuva käyttö aiheutti merkittäviä haittoja, kuten neste- ja elektrolyyttitasapainon sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, immuunivasteen heikkenemistä, ruoansulatuskanavan haavaumia, osteoporoosia, luunmurtumia, lihasheikkoutta, euforiaa, unettomuutta, kaihia ja kasvun hidastumista.

Ihottumat ovat pääosin ihon tulehduksia, joten kortisoni on niiden käypää hoitoa. Soitin huolesi vuoksi KYSin (Kuopion yliopistollinen sairaala) ihotautilääkärille. Kortisonivoiteillakin voi kyllä teoriassa saada lisämunuaisten oman kortisoli­tuotannon polvilleen, jos niitä käyttää enemmän kuin lääkäri määrää. Asiaan vaikuttavat ihon paksuus, voiteen määrä, voidellun alueen laajuus ja käyttöaika. Jos noudattaa annettuja ohjeita, vaaraa ei ole.

Kortisonia annostellaan ainakin tabletteina, voiteina, tippoina, pistoksina, suihkeina ja peräpuikkoina. Hydrokortisoni on samaa ainetta. Silmiin on silmävoide ja tipat. Ne ovat poikaa värikalvontulehduksessa eli iriitissä, jossa ne pelastavat näön. Antibiootti tehoaa vain bakteeritulehduksiin, mutta kortisoni sammuttaa yleistä tulehdusreaktiota. Kortisonille ei tule varsinaisesti immuuniksi, mutta sen haitat rajoittavat ylenmääräistä käyttöä. Oikein ja ohjeiden mukaan käytettynä kortisoni on korvaamaton.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.