Terveys ja hyvinvointi
Olen syönyt kortisonia 22 vuotta sairauteen ja nyt yritän vähentää annosta – Kuinka hitaasti lääkitystä pitää vähentää? Kaikki lääkärit antavat eri neuvoja
Julkaistu 22.8.2023
Apu

Kysymys:

Olen syönyt 22 vuotta 7,5 ­milligrammaa kortisonia päivässä ­sidekudostautiin. Nyt yritän vähentää annosta. Epäselvää on, kuinka hitaasti on hitaasti. Lääkärit toteavat vain, että vähentäminen on tehtävä hitaasti. Jokainen antaa eri neuvoja. Minkä­laista tahtia suosittelisit?

Vastaus:

Voidakseni antaa oikeansuuntaisen vastauksen tulisi tietää tarkalleen, minkälaisesta sidekudossairaudesta on kyse. Ilmeisimmin taudin aktiviteetti on siinä määrin hiipunut, että kortisonin vähentämiselle on heiluteltu varovaista vihreää valoa.

Pitkäaikainen kortisonin käyttö altistaa osteoporoosille, minkä vuoksi luuston suojaamisesta on pidettävä huolta. ­Käyttämäsi jatkuva annos edellyttää sitä.

Kortisoni on yksi välttämättömistä lääkkeistämme, josta on moneksi. Sen oikea käyttö on pelastuksesi monissa sairauksissa. Kun mahdolliset haitat otetaan huomioon, hoito on turvallista.

Pitkäaikaisessa käytössä on otettava huomioon, ettei lisämunuaisten oma ­kortisolin tuotanto ole liiaksi heikentynyt. Jos niin on, tarvitaan korvaushoitoa.

Jos vähentämiseen on lupa, jatkaisin 5 mg:lla pari kolme kuukautta. Silloin pitää tietenkin seurata mahdollista ­perussairauden aktivoitumista. Jos kaikki menee hyvin, omalta lääkäriltä tulee ­tiedustella jatkosta. Kiirehän Sinulla ei 22 vuoden jälkeen ole mihinkään.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.