Tuulilasi

Kolhut kauppakeskusten parkkipaikoilla

Kysymys:

Mikä nykyajan ihmisiä vaivaa, kun toisen omaisuutta ei kunnioiteta. Pari vuotta sitten vaihdoimme auton, jossa ei ostohetkellä ollut yhtäkään kolhua. Nyt kyljissä on jo useita painumia, jotka ovat tulleet kauppakeskusten parkkipaikoilla. Ajan autoni yleensä alueelle, jossa on väljää. Joillakin autoilijoilla on pakkomielle parkkeetata viereen, vaikka tyhjiä paikkoja parkkialueella olisi vaikka muille jakaa.

Tietysti nykyautot ovat huomattavasti leveämpiä kuin aikaisemmin, mutta kait nuo parkkiruudutkin ovat nykyisin leveämpiä. Harmittaa tuo toisten autojen kolhiminen ihan vietävästi, sillä kukaan kolhija ei ole tähän asti ainakaan jättänyt tietojaan aiheuttamiensa vahinkojen korvaamiseksi.

Pienenkin lommon korjaus voi maksaa satoja euroja, ja maksajana on auton omistaja. Auton jälleenmyyntiarvo myös laskee, koska suomalaiset ovat aika tarkkoja peilaavista pelleistä. Bonusten menettämisen pelossa ei vakuutusyhtiöllä noita voi maksattaa. Pitänee ostaa vanha auton romu kauppakassiksi, niin ei pienet lisälommot haittaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tilaisuus tekee varkaan, sanotaan. Aika usein noissa kauppakeskuskolhuissa on tilanne sellainen, että tavaroita ja lapsia autoon lappaava perheenäiti ei edes huomaa, kun ovi heilahtaa naapuriauton kylkeen. Ja vaikka huomaisikin, niin silti syntynyttä jälkeä ei huomata tai ei pidetä minään. Pahimmillaan tilanne on sellainen, että luodaan vain pikainen vilkaisu ympärille, ja jos kukaan ei ole huomannut, ajetaan pois paikalta.

Sinänsä nuo pikkukolhut eivät haittaa auton käyttöä, eikä niistä yleensä ruostekaan lähde alkuun. Niiden oikaiseminen perinteisesti pläkkäämällä eli vasaroimalla suoraksi, hiomalla maalit peltiä myöten pois ja maalaamalla uudelleen on hyttysen ampumista tykillä. Hommasta aiheutuu enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

Jos kolhu  ei ole teräväreunainen, eikä maali ole rikkoutunut, ainoa järkevä korjaustapa on lommojen oikaiseminen maalipintaa rikkomatta. Se toki on erikoishommaa, osaamaton oikoja saa yleensä vahinkoa aikaan.Vaihtoautoliikkeet käyttävät näiden erikoismiesten palveluja säännöllisesti, ja he kiertävät autoliikkeissä säännöllisin välein. Kannattaa soitella ja kysellä, koska oikaisijat ovat tulossa lähikulmille.

Olen tehnyt aiheesta jutun Tuulilasiin, se on lehden numerossa 6/2010. Se löytyy myös netistä osoitteesta http://www.tuulilasi.fi/artikkelit/lommo-suoraksi-maalia-rikkomatta.

Tässä pari yritystä, jotka tekevät noita oikaisuja:

Julkaistu: 21.5.2012