Apu

Kolesterolilääkkeet aiheuttavat kovia kipuja, mikä eteen? Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press
Julkaistu: 20.11.2020

Kysymys:

Mitä voi tehdä, kun kolesterolilääkkeet eivät sovi? Olen toimelias 69-vuotias nainen. Minulle on kokeiltu kolmea eri lääkettä. Olen saanut niistä niin kovat kivut reisiin ja selkään, etten pysty kunnolla liikkumaan. Pallo­laajennus on tehty syksyllä 2019.
Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitokset, kun päästät minut lempi­aiheeni kolesterolin ja valtimonkovet­tumataudin kimppuun. Kyse on keskeisimmästä kuolleisuuden aiheuttajasta, mutta myös siitä, miten merkittävästi on voitu vähentää sairastavuutta elintapoihin vaikuttamalla ja parantaa hoidolla jo sairastuneiden ennustetta. Statiinien tulo markkinoille 1980-luvun lopulla merkitsi vallankumousta valtimonkovettuma­taudin hoidossa.
Elimistö ei kykene hajottamaan kolesterolia, joten se pitää ”paskoa” pois. Ainoa tie kolesterolin poistumiselle on verestä maksaan, sieltä sappiteihin ja edelleen suolistoon.
Maksasolujen pinnan pyydykset eli LDL-reseptorit sieppaavat LDL-­hiukkasia (pahanlaatuinen kolesteroli) maksa­soluihin, jotka hajottavat ne, mutta niiden kolesteroliin ne eivät pysty, vaan kolesteroli jatkaa matkaansa vessanpönttöön.
Tyydyttyneen rasvan syöminen vähentää maksan LDL-reseptoreja, jolloin LDL-­hiukkasten poistuminen verenkierrosta vähenee ja niiden taso veressä nousee. Jos maksan LDL-reseptoreiden määrä suurenee, veren LDL-kolesteroli laskee. Tämä saavutetaan vähentämällä kovan rasvan osuutta ravinnossa. Maksan LDL-reseptoreita voidaan lisätä myös statiineilla.
Maksasoluissa on myös LDL-reseptoreiden tappajia, PCSK9-molekyylejä. On kehitetty PCSK9:n estäjälääkkeitä, jotka estävät LDL-reseptoreiden tuhoutumista ja siten lisäävät niiden määrää.
Kun LDL-­kolesteroli on korkea, kuten FH-taudissa, näitä ja statiineja voidaan käyttää yhdessä ja lisätä siihen vielä valmiste, joka estää kolesterolin imeytymistä suolesta. Tällöin veren LDL-kolesterolitaso saadaan todella matalaksi.
Perusta pienten LDL-kolesteroli­hiukkasten vähentämiseen veren­kierrosta luodaan pehmeiden rasvojen ja ravintokuitujen käytöllä sekä liikkumisella. Korkean riskin potilailla, kuten sinulla, tarvitaan lisäksi lääkkeitä.
Statiinit voivat aiheuttaa lihaskipua erityisesti pohkeissa. Kalsium on tärkein lihasten voimanvälittäjä. Perinnöllisesti herkillä statiini häiritsee kalsiumin vapautumista, jolloin seurauksena voi olla jopa lihassolukuolemaa ja/tai lihastulehdusta (Petri Kovanen). Haitta ei kohdistu sydänlihakseen.
Kevyt liikunta lievittää lihaskipua samalla, kun se tekee hyvää sydämelle. Raskas liikunta pahentaa oiretta.
Perinnöllisistä syistä joillakin statiini poistuu elimistöstä hitaammin, jolloin sen pitoisuus voi kohota haittoja provo­soivaksi. Statiinit voivat vaivata lihasta, eivät niveliä. Lähimainkaan kaikki särky ei aiheudu statiinista.
Vaiva voi olla joskus todella kiusallinen, joten potilaita pitää kuunnella. Petri Kovanen toteaa leikillisesti: ”Onko pohjelihas tärkeämpi kuin sydänlihas?” Tällä hän ei vähättele todellista statiinin haittaa, mutta korostaa tilanteen selvittämisen tärkeyttä.
Petri mainitsee Helsingissä tehdyn tutkimuksen, joka koski leikattuja kaulavaltimoahtaumapotilaita. Ne, jotka eivät käyttäneet statiinia, tuppasivat menehtymään sepelvaltimotautiin. Jos valtimoahtaumia esiintyy joissakin valtimoissa, niitä on yleensä muuallakin valtimopuustossa.
Sinulla on käytetty ilmeisimmin kolmea statiinia. Kokeilisin, ellei sitä ole jo tehty, miniannosta (5 mg) tehokkainta statiinia rosuvastatiinia yhdistettynä kolesterolin imeytymistä estävään ­etsetimibiin. Yhdistelmä on edullinen.
PCSK9:n estäjät ovat kerran tai kahdesti kuukaudessa pistettäviä tehokkaita, sangen hyvin siedettyjä mutta kalliita lääkkeitä. Niille on mahdollista saada korvattavuus, jos korkean riskin potilaan LDL­­-kolesterolia ei saada kuriin tavanomaisella lääkityksellä tai se ei sovi. Sinun kannattaa kysyä lääkäriltäsi tätä vaihtoehtoa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.