Apu Terveys

Kolesterolini on hieman koholla – Mitä minun pitäisi syödä? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 11.2.2023

Kysymys:

Olen 39-vuotias nainen. Minulla todettiin hieman koholla oleva kolesteroli, ja monilla suvussani on sepelvaltimotauti. Onko ruokavaliolla vaikutusta kolesteroliarvoihin? Mitä ruokia minun kannattaisi välttää ja mitä syödä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruokavaliolla voi vaikuttaa paljonkin kolesteroliarvoihin. Tärkeintä on alentaa kohonnutta LDL-kolesterolia. Se laskee, kun suosii kovien rasvojen sijaan pehmeitä rasvoja eli valitsee rasvattomia maitotuotteita tai käyttää pehmeitä kasvirasvoja sisältäviä tuotteita. Myös lihatuotteista kertyy runsaasti tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa, joten on hyvä suosia kalaa, broileria ja kasvipohjaisia proteiininlähteitä.

Kannattaa myös huolehtia, että ruokavaliossa on riittävästi pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Tämä onnistuu, kun laittaa leivälle pehmeää kasvirasvalevitettä, salaattiin öljyä tai öljypohjaista kastiketta sekä syö maustamattomia pähkinöitä tai siemeniä 2 ruokalusikallista päivässä ja kalaruokaa 2–3 kertaa viikossa.

Nyrkkisääntö elintarvikkeiden valinnassa rasvan laadun suhteen on, että enintään kolmasosa rasvan kokonaismäärästä on tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Sydänmerkki auttaa valinnoissa. Sydänmerkki-tuotteissa on joko vähemmän rasvaa tai rasvan laatu on kunnossa, vaikka sitä olisi enemmän.

Lisäksi on hyvä suosia kuitupitoisia ruokia, vähentää sokerin käyttöä, suosia suodatettua kahvia suodattamattoman sijaan sekä rajoittaa munankeltuaisten määrä 3–4 kappaleeseen viikossa. Jos tällaiset ruokavaliomuutokset eivät yksin riitä, kannattaa kokeilla tuotteita, joihin on lisätty kasvistanolia tai -sterolia.

Sydänliitto

Kysymykseen vastasi ravitsemus­asiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta. Suomen Sydänliitto on Euroopan ensimmäinen ja maailman toiseksi vanhin sydänjärjestö. Liitto toimii paikallisesti, alueellisesti ja koko maan laajuisesti. Sydänliitto tarjoaa tietoa, kuntoutusta ja vertais­tukea sairastuneille sekä heidän läheisilleen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.