Tuulilasi

Kojelautakamerat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei. Ulkomailla näkyy yleistyneen ajoneuvoissa kojelautakamerat, joilla kuvattuja liikennetilanteita on sitten laitettu netin videopalveluihin kaikkien nähtäväksi. Joukossa on tosi hurjia kolareita, törttöilyä ja läheltä piti-tilanteita. Suomessa kameroiden asentelu yksityisautoihin ei liene yleistä, takseissa on sisällä turvakameroita ja esim ralli- ja poliisiautoissa kamerat omia tarkoituksiaan varten.

Kysyisin, mitä Suomen lainsäädäntö sanoo kojelautakameroiden asentelusta siviiliautoihin liikennettä kuvaamaan? Kamera ei kaiketi saa häiritä näkyvyyttä, vrt. navigaattoreiden asentelusta syntyneet kysymykset. Entä juridinen puoli, voisiko otoksilla selvittää syyllisyyden tai syyttömyyden onnettomuustilanteissa?

Entä yksityisyydensuoja- tai tietosuojakysymykset, jos Suomen liikenteestä kuvattuja tilanteita laittaa nettiin? Vai onko sen verran uusi asia, ettei laki sano vielä mitään? Vai verrataanko lainsäädännössä tilannetta siihen, jos joku seisoo tien laidassa ja kuvaa siitä liikennettä?   

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikenne on julkinen tapahtuma, eli kun ajetaan yleisellä tiellä, sitä saa ihan vapaasti kuvata. Sopivia kameroita on saatavissa todella halvalla.

Itse ostin viime syksynä Frankfurtin autonäyttelystä torimyyjältä videokameran, joka muistuttaa kooltaan ja muodoltaan kauko-ohjaimena toimivaa avainperää. Laite maksoi 40 euroa. Kuvan laatu on hyvässä valaistuksessa erinomainen, ja kokeilin sitä jo kotimatkalla. Kiinnitin kameran tarranauhalla mittariston päälle, ja kyllähän se teki hyvää jälkeä kirkkaalla kelillä. Kyseessä on siis varsinainen vakoiluväline. Uskoisin, että muutaman kympin enemmän sijoittamalla saa jo sellaisen kameran, jonka kuvan laatu on hyvä myös hämärässä tai jopa valoilla ajettaessa.

Tällaisen videon todistusvoimasta en osaa sanoa mitään. Suomen oikeuslaitoksessa on periaatteena, että oikeus voi itse vapaasti harkita, millaisen näytön se katsoo todistusvoimaiseksi, ja kyllähän videotallenne on mielestäni aika pätevä näyttö.

Kaikesta huolimatta en pidä oikein suotavana, että tällaisia videoita laitetaan aivan noin vain ilman harkintaa nettiin kaiken kansan katsottavaksi. Jos voidaan väittää, että videon avulla tietoisesti halvennetaan jotakuta selvästi tunnistettavaa henkilöä, niin edessä voi olla kokoontuminen leivättömän pöydän ääreen.

Julkaistu: 25.7.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.