Apu

Koira nukkuu lapsenlapseni sängyssä – Minun lapsuudessani koiran paikka ei ollut sängyssä – Kuka on oikeassa? – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 3.5.2021

Kysymys:

Lapsuudessa opetettiin, että koiran paikka ei ole sängyssä. Nyt lapseni perheessä on usein hoidossa koira, joka nukkuu yöt ja päiväunetkin aina lapsenlapseni sängyssä. Olen ­yrittänyt opastaa tässä asiassa, mutta kaikki muut ovat eri mieltä. Voisitko sinä ystävällisesti ja paremmalla ­asiantuntemuksella kertoa, kuka on oikeassa. Omaan sänkyyni en koiraa huolisi, vaikka koirista tykkäänkin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oletko kuullut termiä biodiversiteetti? Sillä tarkoitetaan elollisen luonnon monimuotoisuutta. Ihmisen kehossa elävien bakteerien ja immuunijärjestelmän vuorovaikutusta on pyritty selvittämään.

Allergiat ja astma ovat yleistyneet teollistuneissa ja kaupungistuneissa maissa ilmeisimmin siitä syystä, että ihmisen yhteys ympäristön hyödylliseen mikrobilajistoon on vähentynyt.

Klassisia ovat THL:n tutkimukset Venäjän Karjalassa, jossa heinänuhaa esiintyy 5 prosentilla väestöstä (meillä jopa 20 prosentilla) ja allergista ihottumaa 10 prosentilla (meillä 25 prosentilla).

Ihmisen immuniteetti vääristyy: steriilissä ympäristössä allergiat lisääntyvät. Tarvitsemme monimuotoista elinympäristöä ja vapaata kontaktia siihen. (Tiina Laatikainen). Siispä mummi hyvä: nyt kyllä jäät ­auttamatta oppositioon.

Lapsuudessasi monimuotoisuutta piisasi, vaikka koiria ei sänkyyn päästettykään. Siistin koiran voi vällyihin laskea, ellei se ole vastoin sen koulutusohjelmaa. Koira tuo turkissaan ulkoa biodiversiteettiä.

Jos lapsella on koira-­allergia, jonka oireet pahenevat selvästi koiran läsnäolosta, koiran eliminoiminen herkistyneen lähiympäristöstä on välttämätöntä. Muutoin kuvaamasi toiminta on sopivaisuuden rajoissa ennaltaehkäisyn näkövinkkelistä kannustettavaa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.