Apu Terveys

Miten iskiasta kannattaa hoitaa? Auttaako hieronta? Tarvitaanko leikkausta? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 18.1.2023

Kysymys:

Mikä on paras apu pitkä­aikaiseen iskiakseen? Auttaako hieronta? Vai tarvitaanko jopa leikkausta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tavallisin iskiaksen syy on välilevyn pullistuma tai väli­levytyrä, joka ärsyttää tai painaa iskiashermoa. Välilevyn sisäosa on hapan. Kun välilevy vaurioituu, hapan sisältö ärsyttää herkkää hermokudosta.

Iskiaskipu on usein tavallista alaselkäkipua kovempaa ja säteilee tyypillisesti joko pakaraan tai alaraajaan, esimerkiksi takareiteen, reiden ulkosivulle, sääreen tai jalkaterään. Alaraajassa voi ilmetä iskiaksen oireina puutumista, pistelyä ja lihasheikkoutta. Konservatiivinen eli muu kuin leikkaushoito riittää useimmiten, mutta paraneminen kestää yleensä 1–2 kuukautta.

Osalla potilaista oireet kuitenkin pitkittyvät tai uusiutuvat. Pitkittyneessä iskiaksessa on ensisijaista pysyä aktiivisena päivittäisissä toimissa ja harrastaa kevyttä liikuntaa kohtuullisesta kivusta huolimatta. Sopivia liikuntalajeja saattavat olla esimerkiksi kävely sekä vesijuoksu ja -kävely. Vuodelepo ei edistä toipumista. Fyysisen aktiivisuuden lisäksi myös sopivasta lääkityksestä voi olla apua. Lääkityksellä hoidetaan siis kipua, mutta kivun syytä se ei paranna.

Leikkaustarpeen arvioi aina lääkäri. Voimakaskaan selkäkipu sinänsä ei ole syy leikkaushoidolle. Välilevyn pullistumasta tai välilevytyrästä johtuvan iskiaksen vuoksi leikkaus voi olla aiheellinen, jos oireet vain jatkuvat tai pahenevat kivun hoidosta ja lihaskunnon ylläpitämisestä huolimatta.

Hieronta kohdistuu kehon pehmyt­kudoksiin eli lihaksiin ja sidekudoksiin. Se vilkastaa verenkiertoa ja helpottaa lihasjännityksiä. Iskiaskipu on hermo­peräistä särkyä. Hieronta voi kuitenkin auttaa lyhytaikaisesti iskiaskipuun rentouttamalla lihaksia, mutta usein kipu palaa muutama tunti tai viimeistään muutama vuorokausi hieronnan jälkeen.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri, Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja Selkäliiton liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.