Apu

Kives on turvonnut, pitääkö pelästyä? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 12.3.2021

Kysymys:

Olen 63-vuotias mies. Minulla on toinen kives turvonnut, mutta siinä ei ole minkäänlaista kipua tai tunnu patteja tai nystyröitä. Välillä kives ­pienenee, ja välillä se on kova. Virtsaamisongelmia ei ole. Olen tutkinut kivestä taskulampun valolla, kuten netissä neuvottiin. Valo näkyy punaisena. Johtuuko tämä tulehduksesta tai jostakin muusta vaivasta?
Näytä vastaus

Vastaus:

Voihan kives, tekee mieli kivesten omistajana todeta. Jokainen niitä puristellut tietää, miten arka toimenpide on. Ei suotta puhuta munamankelista. Sama koskee naisten munasarjoja, jotka sijaitsevat kuitenkin tavanomaisten näppien ulottumattomissa. Meitä miehiä suojellaan vain siten, että turhan kuumassa tai kylmässä ilmanalassa kivekset nykäistään lähemmäksi kehon lämpöä. Olen ehdottanut tosimiesten urheilulajiksi 110 metrin aitajuoksua ilman housuja. Takaan, että aidat pysyisivät pystyssä. Ymmärrän oikein hyvin, että kielessämme suoritusten ­tökkimistä kuvataan kivestämiseksi.
Olet tulkinnut toisen kiveksesi turpoavan ja sitten pienenevän ja kovettuvan. Itse kives tuskin käyttäytyy näin, vaikka mitään ei voikaan sulkea pois. Uskoisin, että kyseessä on kivespussin muu sisältö. Hyvänlaatuisia muutoksia ovat vesi­kivekset, lisäkives­kystat ja kiveskohjut. Jos itse kiveksessä tuntuu kopeloiden normaalista poikkeavaa kovuutta tai kyhmyä, sitä on pidettävä syövän merkkinä, kunnes on toisin osoitettu. Kivessyöpä on hyvin harvinainen, mutta 15–34-vuotiailla miehillä yleisin syöpä.
Nivustyrä laskeutuu joskus kivespussiin. Olen tavannut joskus niin suuria tyriä, että niitä pitää lykätä kottikärryllä. Kuroutumisvaaraa niihin ei enää liity, mutta merkittävää haittaa luonnollisesti koituu. Sairauksien ja korkean iän vuoksi aina ei voi lähteä leikkauslinjalle.
Vesikives voi myös kasvaa melkoiseksi niin, että itse pippeli vetäytyy osittain sen sisään. Se on kiveksen tuppikalvon alainen nestekertymä, joka voi olla synnynnäinen tai hankinnainen. Yleisin muoto on ”tavanomainen” vesikives, jonka syyksi on arveltu imuneste- ja laskimokierron häiriötä. Taskulampun tai kännykän valo kuultaa kivespussin läpi. Tyhjennän kivespussin punktoimalla ja hujautan tilalle puudutteeseen sekoitettua sklerosoivaa ainetta, jonka aiheuttaman tulehdusreaktion pitäisi liimata vesi­kivesontelo kiinni. Tulosta pitää odotella pari kuukautta. Jos vaiva uusii parin kolmenkin hoidon jälkeen, harkitaan leikkausta.
Todella yleiset lisä­kiveskystat sijaitsevat tavallisesti lisäkiveksen pään alueella. Tarkistin, että omanikin on vielä tallella oikean kiveksen yläpuolella. Valo kuultaa sen läpi, ja varmistin sen nesteeksi ultraäänellä. Yleensä kystat ovat pieniä ja oireettomia, eikä niille tarvitse tehdä mitään. Erittäin harvoin ne ovat suuria ja oireisia, jolloin leikkauskin voi olla tarpeen. Kiveskohjut ovat laskimolaajentumia, jotka voivat olla yhteydessä lapsettomuuteen. Tällöin ne on aiheellista hoitaa tukkimalla tai leikkaamalla laskimo.
Valon kuultaminen kivespussisi läpi on hyvä merkki. Silti aivan ehdottomasti on mentävä lääkäriin, sillä tutkimatta on mahdotonta hutkia!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.