Tuulilasi

Kitkarenkaiden ja kesärenkaiden kulutuseron syynä usein matkamittarivirhe

Kitkarenkaiden ja kesärenkaiden kulutuseron syynä usein matkamittarivirhe

Tapio Ketonen

Kysymys:

Sukulaismiehen kanssa pohdittiin kitkarenkaiden vaikusta kulutukseen kun vertasimme niitä kesärenkaisiin. Molemmat – oma kohtaisen kokemuksen kautta – olimme sitä mieltä että kulutus jonkin verran pienenee verrattuna kesärenkaisiin. Tämä perustuu havantoihin nimenomaan keväällä ja syksyllä jolloin ajonopeudet ovat suurin piirtein samoja mitä kesärenkailla, ja ilmat ovat riittävän lämpimiä.

Oletteko te Tuulilasissa koskaan mitanneet kulutuseroja kitkarenkaiden ja kesärenkaiden välillä? Jotenkin järkeen käypä olisi että kulutus kasvaa kitkarenkailla koska niiden vierintävastus on suurempi, vai onko?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuossa jo totesin toisessa vastauksessa, että kulutuksia ei kannata mittailla eikä vertailla, jos matkamittarivirhe ei ole tiedossa. Aika usein tilanne on niin, että varsinkin kotimaisten talvirenkaiden läpimitta ja sen myötä kierroksella kuljettu matka ovat aika paljonkin pienemmät kuin kesärenkaissa. Tällöin matkamittarin kilometreistä tulee lyhyempiä ja helpompia, joten kulutus näyttäisi laskevan. Tosiasiassa karkeampi pintakuvio lisää kulutusta, ja koska talvirenkailla ajetaan yleensä kylmemmillä keleillä, kulutus nousee myös tästä syystä.

Julkaistu: 21.10.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.