Tuulilasi

Kitkarenkaiden ajaminen loppuun kesällä sallittua

Tapio Ketonen

Kysymys:

Johan oli taas rengastesti tuulilasissa! Verrattiin kulunutta kitkarengasta vs uudet kesärenkaat ja kitkat tyrmättiin kelvottomiksi. Olisitta ottaneet yhtä kuluneet kesärenkaatkin kokeiluun, niin luulempa että tulos olis ollut vastaavanlainen kuin kitkoilla.

Kuinkas kitkarengas on sitten talvella ihan kelvollinen vaihtoehto jos se kesällä on hehgenvaarallinen. Jos te väitätte kuluneita kitkoja järjettömäksi ajaa kesällä loppuun, niin teidän pitää sitä verrata vastaaviin kesäkumeihin,ei uusiin. Tosiasiahan on,että kesäkumitkin ajetaan aika sileeksi ennen vaihtoa. Itse ajan täst edeskin kitkat kesällä loppuun ja nautin äänettömästä menosta. Kesäkumit puolestaan muuttuu kovaääniseksi kuluessaan. Sitäpaitsi aiemmin ostamani halppiskesikset oli melkoinen pettymys ja ainoat vaaranpaikat olen kokenut juuri näillä renkailla, en kitkoilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

No joo, kieltämättä se kulunut suvikumikin olisi saanut olla mukana, mutta testiin voidaan ottaa vain rajallinen määrä renkaita.

Et kuitenkaan liene aivan ymmärtänyt kesä- ja talvirenkaan merkittävintä eroa. Näillä renkailla on aivan erilaiset runkorakenteet ja tästä syystä myös käytökset. Kesärengas reagoi ohjausliikkeisiin terävästi ja tarkasti. Talvirenkaan taas pitää toimia joustavammin, koska talvikelillä pitoa on vähän. Niinpä se on kesärenkaaseen verrattuna paljon veltompi.

Myös kulutuspinnan käytös on joustavuuden takia hieman erilainen kuin kesärenkaissa. Niinpä tulokset asfaltilla tehdyissä ajokokeissa ovat talvirenkaalle tyrmäävät.

Talvirenkaan käyttäminen kesällä on täysin laillista. Siinä mielessä voit edelleenkin ajaa talvikumisi loppuun kesäaikana. Ja jos ajelet varovaisesti, etkä ihmeemmin välitä, vaikka ajo-ominaisuudet jäävätkin heikommiksi, niin mikäpä siinä.

Renkaiden kanssa on sama juttu kuin melkein kaikessa muussakin. Jos haluat ostaa hyvän ja halvan, sinun pitää ostaa kaksi tuotetta. Renkaissa tuo tulee oikein selkeästi esille. Kaukaisen idän renkaat ovat halpoja, mutta pito on yllättävän heikko etenkin märissä ja kylmissä olosuhteissa.

Julkaistu: 20.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.