Apu

Kipulääkkeet ja verenpaine: Apteekissa sanottiin, ettei verenpainetautiselle sovi Voltaren – Apu-klinikka

Julkaistu: 29.1.2021

Kysymys:

Sain omalääkäriltä nivelkipuihin Voltaren 75 mg. Käytän verenpaineeseen Atacand 16 mg ja Emconcor 5 mg. Otin kolmena päivänä kipulääkettä, jolloin paine nousi. Tunsin kyljessä kipua ja hengästyin normaalia enemmän. Apteekissa kysyttiin, eikö lääkäri kertonut, ettei lääke sovi verenpainetautiselle. Onko kipulääke minulle sopimaton?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysyjä sinkautti vastaajan oleellisen äärelle. Tulehduskipulääkkeet muodostavat tärkeän lääkeryhmän, mutta niiden käytössä on otettava huomioon muutama tärkeä rajoite.

Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, ketoprofeeni, asetyylisalisyylihappo, naprokseeni, diklofenaakki, meloksikaami ja tolfenaamihappo, estävät kipua, kudoksen tulehdusreaktiota ja kuumetta aiheuttavien välittäjäaineiden (prostanoidien) syntyä kaikkialla elimistössä (Pirkko Paakari). Samalla estyy mahaa ja munuaisia suojaavien välittäjäaineiden tuotanto. Tämän vuoksi haittoina voi ilmaantua ruoansulatuskanavan haavaumia ja häiriöitä munuaisten toiminnassa. Haitat lisääntyvät annoksen suuretessa.

Tulehduskipulääkkeitä on epäselektiivisiä ja selektiivisiä (koksibit). Jälkimmäiset ovat vatsan kannalta turvallisempia. Tosin ne lisäävät jonkin verran verisuonitukosten riskiä, mutta samoin tapahtuu myös epäselektiivisillä valmisteilla.

Sydän- ja verenkiertohäiriöisten on syytä välttää kaikkien tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaista käyttöä. Tulehduskipulääkkeet (Sinulla diklofenaakki) voivat nostaa verenpainetta. Kerta- tai lyhytaikainen käyttö nostaa harvemmin verenpainetta, mutta on se mahdollista. Kannattaa olla varovainen.

Parasetamolia pidetään turvallisena kipulääkkeenä. Sillä ei ole tulehdusta estävää vaikutusta. Valitettavasti sen teho ei yllä tulehduskipulääkkeiden tasolle. Se on isompina annoksina maksamyrkky, joten turvallista ohjeistusta pitää noudattaa (maksimissaan 2–3 g/pv).

Hämmästelen parasetamolin esiintymistä usein jatkuvana hoivakotien ja kotisairaanhoidon lääkelistoilla. Kipulääkkeet on tarkoitettu pääsääntöisesti tarvittavaan käyttöön. Kroonisen kivun hoito vaatii toisenlaisen lähestymistavan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.