Terveys ja hyvinvointi
Kaaduin vuosi sitten, ja yhä jomottaa – Voivatko oireet johtua yhä kaatumisesta? Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 13.12.2022
Apu

Kysymys:

Kompastuin rappusissa vuosi sitten. Lensin päistikkaa ovea päin. Päähäni ei sattunut, mutta pää kääntyi vasemmalle. En voi vieläkään nukkua vasemmalla kyljellä, koska ­kaulaan sattuu. Leuan vasenta puolta jomottaa. Voiko kaatuminen aiheuttaa oireita näin pitkän ajan jälkeen? Kipu ei ole kovaa, vain pientä jomotusta.

Vastaus:

Onneksi ei käynyt pahemmin! Olisihan siinä saattanut kaularanka murtua, mikä olisi voinut johtaa halvaukseen ja kenties sitäkin pahempaan lopputulokseen. Onnea siis oli onnettomuudessa.

Koska kipusi on jatkunut tuosta sattumuksesta lähtien muuttumattomana, sen täytyy olla vaivojen takana.

Kaularangan rakenteet ovat voineet vaurioitua sillä tavalla, ettei kuitenkaan välitöntä tarkemman tutkimuksen tarvetta ilmennyt. Kuvauksesi perusteella minkään toimenpiteen tarvetta ei nyt ole. Hyvän lääke­tieteellisen tavan mukaan ei tule ryhtyä tutkimukseen, jos se ei johda mihinkään, vaikka tässä magneettitutkimus voisi jotain osviittaa antaakin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.