Apu

Yhdynnän jälkeen kipu ja kramppeja alavatsan ja peräsuolen alueella – Voiko kyseessä olla vulvodynia? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 25.8.2021

Kysymys:

Kärsin yhdynnän jälkeen krampeista alavatsan ja peräsuolen alueella. Mihin kipu voi viitata? Voiko kyseessä olla vulvodynia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Onpa ikävä kuulla vaivastasi. Saan sen käsityksen, että yhdyntä itsessään onnistuu ja on kivuton, mutta jälkikäteen koet kivuliaita tuntemuksia lantion alueella. Mukavaan tilanteeseen liittyykin epä­mukavia seuraamuksia. Tämä voi johtaa haluttomuuteen ja seksitilanteiden ­välttämiseen.

Tilanteen toistuessa kipuilu saattaakin usein lisääntyä ja sitä alkaa esiintyä koko yhdyntätilanteen ajan. Syynä tähän on kehon tahdosta riippumaton suoja­reaktio, jolloin lihasten kramppaaminen voi estää koko yhdynnän.

"Tällaisessa tilanteessa on mahdotonta tehdä diagnoosia näiden esitietojen perusteella ja tutkimatta potilasta fyysisesti. Suosittelen lämpimästi, että hakeudut vastaanotolle lääkärintarkastukseen."
– Jatta Rautkorpi –

Vulvodynialla tarkoitetaan yleensä emättimen suuaukon ja ulkoisten suku­elinten kiputiloja, joten kuvaamasi oireet eivät viittaa varsinaisesti siihen. Sen sijaan kyseessä voisi olla vaginismi eli emättimen alueen lihasten kouristelu ja kipu.

Et kerro ikääsi, mutta nuoremmalla, alle vaihdevuosi-ikäisellä naisella tällaisia oireita saattaisi aiheuttaa myös endometrioosi, joka on monimuotoisia kipuja aiheuttava gynekologinen sairaus. Myös erilaiset suolistosairaudet voivat joskus olla tällaisen oireilun takana.

Tällaisessa tilanteessa on mahdotonta tehdä diagnoosia näiden esitietojen perusteella ja tutkimatta potilasta fyysisesti. Suosittelen lämpimästi, että hakeudut vastaanotolle lääkärintarkastukseen.

Jos mitään fyysistä poikkeavuutta ei todeta, voisit hyötyä lantion alueen kiputiloihin perehtyneen psykofyysisen fysioterapeutin ohjeista. Rentoutuminen ja erilaiset mindfulness-harjoitukset ovat joka tapauksessa varmasti hyödyksi, on kivun syy sitten mikä tahansa.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.