Apu

Kipu jänteissä: Akillesjänne kipeytyi kävelylenkin aikana, välillä taas kämmen ja jalkapohja – Olen 78-vuotias ja käytän verenpainelääkkeitä, onko kyse sairaudesta? – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 13.6.2020

Kysymys:

Jännevaivat. Minulla on ollut kovaa kipua jänteissä. Hiljattain akillesjänne kipeytyi kävelylenkin aikana niin, etten meinannut päästä kotiin. Hoidin sitä kolme viikkoa Voltaren Forte -voiteella. Välillä on kipeytynyt kämmen, välillä jalkapohja, välillä reiden takaosa. Olen aina kävellyt paljon. Nuorempana ei ollut erikoista kävellä neljä tuntia yhteen menoon. Käytän verenpaineeseen lääkkeitä Losatrix 100 mg, Amlodipin 5 mg ja Metohexal 47,5 mg. Voiko jänteissä olla jotain sairautta? Olen 78-vuotias nainen.
Näytä vastaus

Vastaus:

Jänteet eivät ole jäänteitä, vaan ne ovat sitkeän jänteviä, onhan niiden tehtävä kestää lihasten voimavektoreiden veto. Ajattelepa vaikka patella- tai akillesjännettä. Voimat ovat hirmuiset.
Muistan muinaisen kesän avauksen Saarijärven urheilukentällä, jolla Janis Lusis heitti maailmanennätyksen juhannuskisoissa vuonna 1968. Olimme järjestäneet maallisen ja hengellisen valtuuston välisen potkupallo-ottelun. Kengiksi valikoituivat kumironttoset. Kun Pulkkisen Yrjö sai palloon ensi kosketuksen, hänen akillesjänteensä pätkähti kerrasta poikki.
Sen koommin en ole suostunut osalliseksi moisiin koitoksiin. Karmeinta olisi isännöidä entisten nuorten pesäpallo-ottelua. Paikalle tarvittaisiin monta ensihoidon yksikköä.
Tavallisin syy jänteiden kipeytymiselle on rasitus – varsinkin uusi, erilainen ja liikamitoitettu. Kun rakensimme taloamme vuonna 1984, montulla tuli heilutettua lapiota niin, että dominoiva ranne alkoi narista. Ääni muistutti kävelyn narskuntaa pakkaslumessa. Jänne tuppeineen oli liikakuumentunut. Vaiva asettui lopettamalla lapiointi, eikä toipumista haitannut samaan aikaan juostu Finlandia Marathon.
Rasitusvammaa ei synny ilman rasitusta. Jos ihminen pysähtyy miettimään asiaa, hänen pitäisi kyetä se ymmärtämään. Usein joudun taivuttelemaan rautalangasta huononäköisen Reetankin näkemän syy-yhteyden. Polvi voi tulla paksuksi silkasta liikakäytöstä ja nainen seksistä, ellei Saaraa ja keinohedelmöitystä lasketa.
Lihasten ja niiden kalvojen kireys ja kunto eivät voi olla vaikuttamatta jänteisiin ja luuliitoksiin. Keskeistä on huolehtia lihasten tasavahvasta voimasta ja elastisuudesta harjoituksilla ja venyttelyllä.
Me miehet olemme siinä laiskoja legendaarisen Seppo Rädyn sanoin: parhaat venyttelijät venyttelevät silloinkin, kun me muut seisomme palkintopallilla. Mitäpä tuohon voisi lisätä?
Autoimmuuninivelreumaan voi liittyä jänne-luuliitosten ärsyyntyminen, mikä on minulle tuttua. Pitkään kuvittelin, että jalkojeni vaivat aiheutuivat juoksuharrastuksesta. Kuvat paljastivat, että klassiset syöpymät, kuin rotan nakertamat, olivat kehittyneet jalkaterien tyyppiniveliin.
ATR-salpaajien käyttöön (Losatrix) voi todella harvoin liittyä lihas- ja nivelkipuja, mikä selviää vaihtamalla lääke toiseen.
Akillesjännettä kormuuttaa useammin siprofloksasiiniantibiootti, jonka käyttö pitää muutenkin rajata tarkasti.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.