Apu

Minulla on ollut kipuja käsissä ja jaloissa jo pitkään, mutta hoidoksi tarjotaan vain kipulääkkeitä – Mistä on kyse ja mikä auttaisi? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu 8.1.2023

Kysymys:

Olen kärsinyt kolmisen vuotta kivuista sormissa, varpaissa, jalkaterissä ja polvissa. Ne haittaavat eniten kävelyssä. Oireet vaihtelevat ilman ymmärrettävää syytä. Välillä kaikki kipuilee, välillä vain jalkaterät kävellessä. Etelän lämmössä kivut lievenevät. Kävelykin luonnistuu. Aiempi akillesjänteen tulehdus kipuilee vieläkin istuessa, maatessa ja seisoessa. Pääsin terveyskeskuksessa verikokeisiin. ­Lääkärin lausunnossa todettiin, että kyseessä ei ole nivelreuma ja neuvottiin ostamaan reseptittömiä kipulääkkeitä. Jääkö tämä kipuilu ikuiseksi arvoitukseksi ja syönkö kipulääkkeitä loppu­elämäni? Niiden vaikutus on aika ­olematonta. Minulla on ikää 70 vuotta, verenpaine hiukan koholla ja harrastan vesiliikuntaa lähes päivittäin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärrän, että kärsit nimenomaan hyppelevistä nivelkivuista – et siis lihaskivuista. Lisäksi etelän lämmöllä on niihin myönteinen vaikutus. Autoimmuuninivelreuma lienee suljettu pois laboratoriotutkimuksin. Vaivan kuva noin vaihtelevana ei nivelreumaan istuisikaan. Hyppyreuma toki tunnetaan siinä missä hyppykuppakin, mutta reumaa luonnehtivat nivelten tulehdukset eli synoviitit, jotka eivät ihan tuolla tavoin oireile.

Oireilu sopii parhaiten artroosiin. Vanhenevalle nivelelle lämpö tekee hyvää, kuten olet huomannut. Et paljasta sukupuoltasi, mutta naisilla vaihdevuodet aiheuttavat jos jonkinlaisia vaivoja, myös nivelkipuja.

Ystäväni, reumaprofessori Tuulikki Sokka-Isler kertoo omakohtaisista havainnoistaan. Hän saa erinomaista apua joka ilta annosteltavasta Triptylistä (amitriptyliini). Usein riittää 10 mg:n tabletti, Tuulikille jopa vain murunen siitä. Sitä kannattaa kokeilla, olitpa nainen tai mies. Avainasia kroonisissa kivuissa on se, että lääke otetaan joka ilta säännöllisesti. Tulos arvioidaan vaikkapa vuoden kuluttua. Mitään ihmekonstia artroosivaivoihin ei ole, mutta säännöllistä liikkumista voisi toki sellaisena pitää.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.