Apu

Kipu iski ensin lonkkaan ja sitten jalkaterään - missä syy, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 4.1.2020

Kysymys:

Noin kaksi vuotta sitten läksin viemään puurolautasta tiskiin. Silloin vihlaisi oikeasta lonkasta, eikä sen jälkeen ole ilman tukea kävelty. Menin pyörätuolissa Tikkamäelle Joensuuhun. Määrättiin kipulääkettä, muttei auttanut. Seuraavana päivänä sain kortisonipiikin, joka auttoi jonkin aikaa. Noin kahden viikon päästä iski kantapääkipu ja kipua päkiän ulkosyrjässä, jotka ovat minulla kaverina vielä tänä päivänäkin. Olen 70-vuotias mies ja teemme mamman kanssa omakotitalon työt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei olisi pitänyt lähteä viemään puurolautasta tiskiin. Ei ole oikeudenmukaista ihmisen järkeilemänä elämä, ei.

Et avaa paljoa sairauskertomustasi. Sinulle on varmasti tehty tutkimuksia: selkä ja lonkka kuvattu, varmasti magneetillakin. Ellei ole tehty, hämmästelen kauhiasti kuin Määttä Tuntemattomassa. Kyllä nyt jonkinlainen diagnoosi noinkin hankalalle vaivalle täytyy ihmisen saada – ainakin yrittää.

Tarina alkaa vihlaisusta lonkassa – tarkalleen ottaen missä? Kun kyselee potilailta, missä heidän ilmoittamansa lonkkakipu tuntuu, lähes poikkeuksetta he paiskaavat kämmenensä hanuriin. Siellä suunnalla aistittava kipu on yleensä peräisin selästä. Lonkkanivelkipu tuntuu etupäässä edessä ohimolla (nivunen) ja säteilee kohti polvea niin, että joskus polvi tuntuu vaivaavan enemmän, mikä silloin tällöin erehdyttää kokeneemmankin lääkärin.

Selkäperäinen kipu säteilee joskus jalkaan, puhutaan iskiaksesta. Jos kuitenkin tuntuu paikallista kipua esim. astuessa kantapäässä tai päkiässä, se ei ole enää säteilykipua. Sen lähdettä tulee etsiä jalkaterästä, nilkasta ja kantapään alueen rakenteista.

Jos etenkin aamun ensiaskelilla kantapää on arka astuessa useimmiten sisäsyrjän puolelta, kyseessä on todennäköisesti kalvojänteen rappeuma, aiemmin plantaarifaskiitiksi kutsuttu tila. Itselläni se vaivasi aktiivisemman juoksuharrastuksen aikoihin intensiteetiltään vaihdellen parin vuoden ajan.

Jos kipu on todella kova, uhraisin vaivaan yhden kortisonipistoksen Sakari Oravan upeiden piirrosten suuntaisesti. Yleensä pärjätään taitavalla manuaalisella hoidolla ja venyttelyllä. Puukkoon turvaudutaan enää harvoin.

Kyllä Sinulle täytyy diagnoosi saada, jos se puuttuu. Kuvaamasi kaltainen epätietoisuus tuntuu sietämättömältä. Tikkamäellä on tutkimusvälineitä ja päteviä lääkäreitä. Jos tutkimukset on tehty, sinun tulee saada lääkäriltä kunnolliset selvitykset niistä ja siitä, miten tilaasi voidaan hoitaa. Aina nyt jokin konsti on.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.