Apu

Kiminkinen vastaa: Voiko stressi tuntua sydänoireilta?

Kysymys:

Pitäisikö tutkia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä, stressi voi johtaa lähes minkälaisiin tuntemuksiin tahansa ja myös altistaa sairauksille. Negatiivinen stressi ei ole hyväksi ihmiselle. Positiivinen, mieluisasta aktiviteetista voimansa keräävä muodostuu taas elinehdoksi.

Sinulla on kieltämättä vahva perimä valtimonrasvoittumatautiin, mutta kuten olet huomannut, oireesi ei ole yhteismitallinen sen tyypillisimpien ilmenemismuotojen kanssa, kun rasituskin sujuu vaivatta.

Lääketiede ei ole kuitenkaan eksaktia luonnontiedettä. Pelaamme lähes aina todennäköisyyksien ja epävarmuuksien maailmassa, minkä vuoksi korkeintakaan arvostusta poteva professori ja pisimmän leimasintekstin omistava ei voi koskaan ainakaan pelkästään potilaan vuoteen vieressä vannoa varmuuttaan erityisesti valtimonkovettumataudin tapauksessa. Siksi sanon Sinullekin tämän seurakunnan läsnä ollessa, että vaikka tilanne on juuri sellainen kuin se näyttää, aina ei voi satavarmasti tietää. 

Huono olo voi aiheutua melkein mistä tahansa. Toki kiinnostaisi, mikä on verenpaineesi ja pulssisi ja jopa verensokerisi noina onnettomina hetkinä. Verenpainelääkityksesi toki kiinnostaa, sillä lääkkeisiin voi liittyä kaikenmoista. Beetasalpaajat voivat kylmätä käsiä, mutta myös huono olo pyörtymisen esioireineen voi supistaa suonia raajoissa. Joka tapauksessa Sinun kannattaa huolehtia siitä, että verenpainelääkkeesi ovat sellaisia, jotka tutkitusti parantavat käyttäjänsä ennustetta sekä vaikuttavat tasaisesti koko vuorokauden mittaisesti. Se ja kertomani muuttujat kannattaa keskustella oman lääkärisi kanssa.

Verenpaine on syytä mitata aamulla ennen lääkityksen nielaisemista muutaman kerran ja samoin illalla. Kotimittauksien keskiarvot saavat olla korkeintaan 135/85 mmHg. Jos tämä raja paukkuu elintapojen tarkennuksen ja säännöllisen lääkkeiden nauttimisen jälkeenkin, on lääkehoitoa tehostettava. Sinun riskisi liittyy juuri tähän asiaan. Et kuitenkaan ole tässä yksin, tilanne on sama peräti parilla miljoonalla muullakin kansalaisellamme. 

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Julkaistu: 17.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.