Apu

Kiminkinen vastaa: Voiko polvien ja lonkan nivelkipu olla bursiitti ja miten sitä hoidetaan?

Julkaistu: 26.5.2017

Kysymys:

Olen 69-vuotias eläkeläisnainen, hentorakenteinen, matala verenpaine. Liikuntaa olen harrastanut aina. Ongelmia aiheuttavat yliliikkuvat nivelet. Jo työikäisenä sain bursiitin, joka ei lähtenyt kuin kortisonipiikillä. Polvitukia olen käyttänyt pitkään, ja polvissa on todettu alkavaa nivelrikkoa. Lonkissa tunnen välillä, miten nivel hieman liikahtaa paikaltaan.

Viime kesänä kyykin poimiessani mustikoita, ja seuraus oli polvikivun lisäksi vasemman lonkan kipu, jolloin en voinut nukkua vasemmalla kyljellä. Lääkärin mukaan se ei ollut selvä bursiitti, mutta laittoi kortisonipiikin, joka auttoi. Nyt on sama lonkkakipu alkanut, kävely sattuu, ja vasemmalla kyljellä ei voi nukkua. Istumisen jälkeen liikkeellelähtö on kankeaa. Olen käyttänyt Voltaren-voidetta, koska vatsani ei siedä kipulääkkeitä. Aamuyöllä herään polvi- ja lonkkasärkyyn. 

Olen aina pitänyt liikunnasta, ja kävely on perusliikuntaa, joka virkistää. Vesijumppaa tai -juoksua kerran viikossa. Kuntosalilla käyn, mutta yritän olla rasittamatta lonkkia ja polvia.

Menetin äskettäin vanhan rakkaan koirani (kääpiösnautseri). Haaveissa olisi uusi koira, mutta onko siihen mahdollisuuksia? Onko tilaani parannuskeinoa vai menenkö ihan kepillä köpöttelijäksi? Vanhuus ei tule yksin, mutta voisiko sitä hidastaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikkuvalla hentorakenteisella naisella, jolla on matala verenpaine, on tilastollisesti pitkä ikä. Muistutan, että luonnonmukainen yläverenpaineen lukema pyörii 90–100 mmHg:n välillä – siis kansoilla, joilla natriumin saanti on säällistä. 

Sinulla esiintyy tukirangan vaivoja, jotka eivät tuo mieleen nivelreumaa eivätkä nivelrikkoa. Kuvaat lonkan ja reiden ulkosyrjän kipuja, joita limapussin tulehduksina on hoidettu. Kyseessä on toiminnallisesti reiden lihaskalvojen kireys, mikä usein heijastelee lantion syvien lihasten kireyttä. Me lääkärit hoidamme vaivaa useimmin kortisonipuudutepistoksin. Toki niistä usein tilapäistä apua koituukin, mutta vaivan syynmukaista hoitoa on lantion liikkuvuuden elvyttämien, erityisesti syvien lihasten herättely ja lihasten ja kalvojen manuaalinen terapia osaavissa käsissä. Tämän olen saanut oppia mestariparantaja Hannes Karppiselta

Olet huomannut, ettei kipulääkkeistä paljon apua irtoa. Toki hankalissa tilanteissa niitä voi muutaman päivän ajan kokeilla. Paras vaste on se, jos niiden avulla pääsee liikkeelle. 

Oireissasi saattaa olla ripaus fibromyalgiaa. Parasta hoitoa on liikkuminen, opastettu kuntosaliharjoittelu ja vaivojen manuaalinen terapia. 

Pelkän kysymyksesi perusteella uskallan ennustaa, ettei Sinulla tule hätää oleman. Rollaattorin voit nähdä niitä myyvän liikkeen ikkunassa. Hanki ihmeessä uusi koira, koska mielesi tekee. Voi olla, että tarvitset elämäsi aikana vielä toisenkin. Sen uskollisempaa ystävää on lähes mahdotonta saada.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.