Apu

Kiminkinen vastaa: Saako mielialahäiriötä sairastavalle aiheuttaa pahaa mieltä?

Kiminkinen vastaa: Saako mielialahäiriötä sairastavalle aiheuttaa pahaa mieltä?

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Miten pitäisi suhtautua kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavaan henkilöön? Olen oppinut suhtautumaan kaikkiin ihmisiin  kunnioittavalla tavalla, kunkin iän ja ymmärryksen mukaisesti. 

Minua harmittaa tätini perheen suhtautuminen kolmikymppiseen lapsenlapseen, jolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja taipumusta psykoosiin. Häntä kohdellaan kuin uhmaikäistä, häneltä ei vaadita mitään, hänelle ei saa esittää pyyntöjä eikä sanoa mitään kielteistä. 

Kaikki suorastaan pelkäävät aiheuttaa hänelle mieli-pahaa, ettei hän vain masennu. Tulin sohaisseeksi muurahaispesään, kun ehdotin hänelle erästä pientä tehtävää joulun alla. Tiedän, että hän olisi suoriutunut siitä. Hän pakeni sairaan äitinsä hoiviin, ja minut haukuttiin pystyyn. 

Tiedän haukkujen syyksi osittain sen, että minulle uskalletaan suuttua. Jäin miettimään, eikö olisi reilua kohdella tätäkin nuorta naista kuin aikuista eikä kuin pikkulasta?

- Vilhelmiina

Näytä vastaus

Vastaus:

Esitit elämänmakuisen tarinan omasta näkökulmastasi, pohdit tilannetta kirjallisesti ääneen ja synnytit ratkaisun, jota on melkoisen vaikeaa pitää vääränä. Näin minunkin mielestäni tulisi aikuisiin ihmisiin suhtautua. 

Totuuden kohtaaminen ja todeksi eläminen käy vaikeaksi erityisesti mielenterveysongelmissa, joita yhä edelleen pidetään häpeällisinä. Tällöin mielen sairastuminen tulkitaan varsin pitkään joksikin muuksi, jolloin hoitoon pääsy viivästyy.  

Tietenkin etenkin kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä on tarpeen olla tarkkana potilaan mielialojen kanssa, sillä mania voi kehittyä hyvinkin nopeasti, eikä ole mitään syytä päästää tilannetta liian pitkälle. 

Kuitenkaan ei pidä tulkita ihan jokaista mielialan heilahtelua psykoosin esioireeksi, jolloin läheiset alkavat elää niin sanotusti kusi sukassa. Maalaisjärkinen aikuismainen vuorovaikutus ei särje ketään. 

 

Asenteiden soisi muuttuvan paljon nopeammin kohtaamaan avoimesti erilaisuutta, mikä ei koske vain sairaita ja vammaisia vaan myös kaikkia maailman kansalaisia ja seksuaalista erilaisuutta. 

Mielenterveysongelmien tabut väistyvät hitaasti. Osaa vaikeuksista selittää maassamme varsin pitkään harjoitettu nykytieteen näkökulmasta epä-inhimillinen mielen sairauksien hoitaminen. Sairauksien salat aukenevat vähän kerrassaan, jolloin päästään nopeampaan ja tehokkaampaan hoitoon. Suunta on jo parempi, mutta paljon on vielä tutkittavaa ja sisäistettävää.

Tasa-arvoisen ja -puolisen kohtelun tulisi läpäistä koko yhteisö. Geenejä ja ympäristöä ei käy sivuuttaminen, joten monien mielen sairauksien synnyssä puhutaan monitekijäisyydestä. 

Numeroa tekemätön normaali kanssakäyminen on hyvä malli, mutta vastavuoroista normaaliutta ei aina voi saada takaisin. Ei pidä kuitenkaan heittää kirvestä kaivoon, vaan jatkaa avoimin mielin.

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Julkaistu: 24.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.