Apu

Kiminkinen vastaa: Olenko allerginen alkoholille?

Kiminkinen vastaa: Olenko allerginen alkoholille?

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen alkoholin kanssa lähes absolutisti. Syksyllä tapasin tuttavan, ja nautimme pari lasillista valkoviiniä. Minulla rupesi kämmeniä kutittamaan jäätävästi. Ajattelimme saaneeni allergisen reaktion, ja kävin huuhtelemassa käsiäni vedellä.

Seuraavan kerran otin olutta lasillisen, ja kutitus alkoi taas. Kun Tallinnassa tilasin ison tuopin olutta, vähän ajan päästä kutitus alkoi kämmenissä, jalkapojissa, päänahkassa ja korvissa. Nyt huomasin kaapissa kahvilikööripullon, otin pari kulausta ja jäin kuulostelemaan. Korviin tuli paineen tunne ja käsiä ja päänahkaa alkoi lievästi kutittaa.

Säännöllisenä lääkityksenä minulla on Thyroxin, ja lisäksi käytän Vagifemia, Biotiini strongia, D3-vitamiinia. Olen 62-vuotias nainen. Voisivatko jotkin sisäelimet reistailla? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Maiju

”Alkoholijuomat aiheuttavat yliherkkyysreaktioita, joiden vaikeus vaihtelee nuhasta äkilliseen yliherkkyysreaktioon. Joskus kyseessä on yliherkkyys alkoholia kohtaan, mutta useammin oireilu on jonkin muun alkoholijuoman sisältämän aineen aiheuttama”, paaluttaa dermatologi Matti Hannuksela terveys­kirjastossa. 

Allergia etanolia kohtaan on harvinaista. Tavallisin oire on kutiseva nokkosihottuma. Alkoholiallergiaa todetaan ainoastaan altistamalla. 

Joillakin pienikin määrä alkoholia lehahduttaa kasvot ja kaulan punaiseksi. Tämä reaktio ei ole allerginen. Sen ilmaantumiseen voivat liittyä vaihdevuodet, ruusufinnitaipumus, perinnöllinen punoitusherkkyys, jännittäminen ja muutamat lääkeaineet. 

Viineissä käytetään rikkiyhdisteitä säilytysaineina. Ne saattavat aiheuttaa yliherkkyys­oireita. Joissakin alkoholijuomissa käytetään väriaineita. Myös oluesta on kuvattu allergiareaktioita. Oireiden taustalla voi olla myös hiiva-allergia. Kermalikööreissä esiintyy maidon proteiineja niin paljon, että ne voivat aiheuttaa maitoallergiselle jopa anafylaksian. 

Tämän verran huippuihotautilääkäri osaa Sinua neuvoa. Koska tunnut saavan oireita useammasta alkoholituotteesta, jotakin taustalla täytyy olla.

 Varsinaisessa alkoholiallergiassa Hannuksela mainitsee, että tavallisesti reaktion laukaisemiseen tarvitaan noin puolen ravintola-annoksen verran alkoholia (8–10 g). Tämä sopisi siihen, että otit kahvilikööriä käsittääkseni pienemmän annoksen – tosin tulihan se reaktio siitäkin.

 Altistuskokeittesi perusteella Sinun kannattaa pidättäytyä alkoholista. Koska se ei ole kuulunut oleellisena osana elämäntapoihisi, kokemasi haitta lienee vähäinen.

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Julkaistu: 8.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.