Apu

Kiminkinen vastaa: Olen stressaavaa tyyppiä. Onko kortisolini aina koholla?

Kiminkinen vastaa: Olen stressaavaa tyyppiä. Onko kortisolini aina koholla?

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Pitkään jatkunut stressi kohottaa elimistön kortisolitasoa. Käsittääkseni taso laskee itsekseen, kun stressi häviää. Mutta jos stressi on kestänyt pitkään? Tai jos ihminen on stressaavaa tyyppiä? Onko kortisolitaso jatkuvasti koholla, ja mitä haittaa siitä on? Miten pitkään stressin on pitänyt jatkua, että se haittaa kortisolitasoa, ja voiko kohonnut taso jäädä pysyväksi? Luin jostain, että ainoa ”lääke” kohonneeseen kortisoliin on insuliini? Entä jos on kärsinyt pitkään masennuksesta – nostaako sekin kortisolitasoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Stressaava

Kiitos kysymyksestäsi, joka antoi aiheen soittaa psykiatri Hannu Lauermalle.

Negatiivinen stressi ei ole terveellistä. Verenpaineasioissa puhutaan valkotakkihypertoniasta: verenpaine on korkeampi silloin, kun sen mittaa lääkäri tai hoitaja. Tutkimusprofessori Antti Julaa lainaten noin 70 prosentille valkotakkihypertoniaa sairastavista kehittyy 10 vuodessa verenpainetauti, joten kyse on esiasteesta, jossa stressihormonit saavat vastaanottotilanteessa tavallista herkemmin aikaan verisuonten supistumisen. 

Stressihormonit ovat toki tarpeellisia. Ne varmentavat selviämistämme vaaratilanteissa, sairaudet mukaan lukien. Stressihormonien taso noudattaa vuorokausivaihtelua. Ne alkavat kohota sopivasti ennen herätyskellon kiekaisua valmistaen meitä heräämisen stressiin. Seerumin kortisolipitoisuus tulee määrittää mielellään tunnin kuluessa heräämisestä. Muutenkin hormonitestit tulee suorittaa ennen aamukymmentä.

Pitkällinen stressi kohottaa kortisolitasoja. Tämä on haitallista elintoiminnoille monella tapaa. Kortisoli on insuliinin vastavaikuttaja, joten korkeat kortisolit lisäävät insuliinin tehottomuutta (insuliiniresistenssi) ja altistavat tyypin II diabetekselle. Insuliiniresistenssi vaikuttaa siten, että natriumin eritys vähenee, mikä altistaa verenpaineen kohoamiselle. Tästä ilmeisesti on kysymys, kun Sinulle on jäänyt käsitys, että insuliini olisi lääke kohonneeseen kortisoliin. 

Mitä sitten masennukseen? Nyt singahdetaan Lauerman paraatialueelle. Hänen mukaansa se nostaa kortisolitasoja niin, että pitkällisissä tapauksissa on havaittu lisämunuaisten kuorikerroksen liikakasvua. 

Korkea kortisoli aiheuttaa monipuolisia vaaroja terveydelle. Osa oireista, jotka on laitettu masennuslääkityksen haittojen piikkiin, aiheutuvatkin kortisolista. Kortisoliaineenvaihduntaan vaikuttamista on uumoiltu mahdolliseksi depressiolääkityksen vaikutusmekanismiksi.

Hyvä yöuni ja relaaminen muodostuvat elämää ylläpitäviksi. Hyviä unia vaarantavat muun muassa ”huilataan vasta haudassa” -toimintamalli, lisääntyvä lihomisepidemian katalysoima uniapnea ja välinpitämättömyys makuuhuoneen, vuoteiden ja vuodevaatteiden laadusta.

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Julkaistu: 30.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.