Apu

Kiminkinen vastaa: Mistä sydämen sivuäänet johtuvat?

Kysymys:

Olen mies, paino 90 kiloa, pituus 176 cm, ikä 62 vuotta. Mitä tarkoittaa, kun lääkäri epäilee kuulevansa systolisen sivuäänen? Voivatko tämän oireita olla lievä huimaus ja väsymys? 

Pasi

Näytä vastaus

Vastaus:

Sydämen pumppaussyklissä systolella tarkoitetaan vaihetta, jonka aikana sydämen kammiot pumppaavat verta: oikea puoli keuhkovaltimoon, vasen aorttaan. Diastoleksi kutsutaan sydämen täyttövaihetta. Näistä johdetaan verenpaineen lukemat: ylempi ja alempi verenpaine. 

Sydämessä on neljä venttiiliä. Läpät estävät veren takaisinvirtauksen pumppauksen yhteydessä – muutenhan pumppu ei toimisi. 

Pienen verenkierron paine on pieni, sillä verta tarvitsee pumpata vain lähellä oleviin keuhkoihin samaan aikaan, kun vasemman puolen pitää puhkua hapekasta verta pikkuvarpaaseen saakka. Tämän vuoksi sydämen vasemman puoliskon lihasmassa on paljon suurempi, ja vasemman puolen läppien mahdolliset sivuäänet dominoivat lääkärin kuunnellessa sydäntä. 

Sivuäänet aiheutuvat valtaosin veren pyörteistä läppien läpi mennessään. Toki joskus voi olla reikiä sydämen eteisten tai kammioiden väliseinämässä, lähinnä vastasyntyneillä, jolloin tällainen oikovirtaus voi aiheuttaa hälyäänen. Neste sydänpussissa saattaa aiheuttaa hankausäänen ja laskimot voivat humista. Tämän todentaminen vaatii hyvän kuulon ja paljon mielikuvitusta.

Melkoinen osa pienistä sivuäänistä osoittautuu harmittomiksi, sydämen normaaliin toimintaan liittyviksi. 

Sinulta on kuultu sydämen supistuksen aikainen sivuääni. Jos sellainen toistuvasti kuullaan, sen aiheuttaja on helposti selvitettävissä sydämen ultraäänitutkimuksella, joita sydänlääkärit (kardiologit) tekevät julkisessa ja yksityisessä ter-veydenhuollossa. Meillä Saarijärvellä kardiologi käy terveyskeskuksessa kerran kuukaudessa, jolloin hän tekee myös ultraäänitutkimuksia. 

Ellei kyse ole harmittomasta sivuäänestä, kyseeseen tulee todennäköisimmin aorttaläpän kalkkeutumisesta, ahtautumisesta tai mitraaliläpän valskauksesta aiheutuva ääni. Periaatteessa äänen voimakkuus ei korreloi läppäviasta aiheutuvan vian vakavuuteen. Vanhalla iällä asianlaita voi olla päinvastainen, esimerkiksi aorttaläpän ahtaumassa. Jos todetaan todellinen läppävika, tilannetta seurataan oirekartoituksin ja ultraääniseurannoin niin usein kuin on tarpeellista. Jos vika pahenee, kontrolleja tihennetään ja tekoläppä pyritään asettamaan leikkaukselle soveltuvissa tapauksissa ennen kuin sydän väsyy. 

Lievä huimaus ja väsymys voivat ikäisillämme aiheutua aivan mistä tahansa, jos siitäkään. Tietenkin ne voivat liittyä myös merkittävään läppävikaan. Hakeudu kardiologin pakeille, missä voidaan ultraäänellä selvittää, onko läpissäsi vikaa vai ei. Painoindeksisi porskuttaa yläkantissa, joten lienet alkajaisiksi perillä verenpaineestasi, rasva-arvois-tasi sekä verensokeritasostasi.

Vastaaja: Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

Julkaistu: 26.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.