Apu

Kiminkinen: Suomalaisten yleisimmät sairaudet

Kysymys:

Kauas ei ole Tapani Kiminkinen puusta pudonnut. Hän syntyi Pylkönmäellä, eikä ole päässyt – edes halunnut – Saarijärveä kauemmas, 30 kilometriä. Hän aloitti täällä terveyskeskuslääkärinä vuonna 1980, ja viisi vuotta sitten Saarijärvi nielaisi koko Pylkönmäen.

Kiminkinen on palkittu ja teeveestä tuttu elämän ilon ja terveyden puhemies, jonka konstailematon sanataide on purrut suomalaisiin. Sillä todellakin, ”mitä ihminen tekee hyvällä fyysisellä kunnolla, jos pää on paskana”.

Mietipä ite.

– Nälkävuosina elettiin metsästys- ja kalastustaloudessa. Luonto korjasi pois läpipaskot, jotka eivät kyenneet riittävästi imeyttämään ravintoa.

– Yhtäkkiä tuli yltäkylläisyys. Kupongit vietiin, sota meni ohi ja ruvettiin saamaan ruokaa. Miten kävi? Tuli lihomisepidemia, jota on pakko hoitaa lääkkeillä, kun ei tottelemattomia voi viedä saunan taakse ja lopettaa, Kiminkinen sanoo.

– Ainoa konsti on palauttaa fysiologia geeniperimää vastaavaksi, liikkua sen verran kun energian kuluttaminen vaatii.

Savusauna on kuumana, järvi täynnä lämmitettyä vettä ja viikate liipattuna rantakaislikon niittoon.

Kun lämmittely näin on suoritettu, on aika purkaa Kiminkisen listat. Niiden taustalla on 34 vuotta maalaislääkärin työtä.

Ottakaa närkästyslääkkeenne, sillä Kiminkinen ei aio olla medikaalisti korrekti. Sen verta vakavasti hän suomalaisten terveyteen suhtautuu.

Ja muista: kaikki liittyy kaikkeen. Elä irrota asioita kokonaisuudesta! Elä jätä asioita toiseen kertaan!

Elä ihmeessä!

Sairauksien Top 5 á la Kiminkinen

1 Riippuvuudet

Näytä vastaus

Vastaus:

– Tupakka, alkoholi, huumeet. Puolet tupakoitsijoista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Jos tupakka saataisiin pois maailmasta, yli puolet kaikista syövistä katoaisi. Ruokaa ja alkoholia voi käyttää myös oikein, mutta tupakan oikeaa käyttöä en tunne. Jos joku ympäristömyrkky tai lääke tappaisi niin paljon ihmisiä, se olisi kielletty aikoja sitten.

– Masennuksesta suuri osa on alkoholin aiheuttamaa. Alkoholi tyhjentää aivojen mielihyvärakkulat, joita yritetään paikata lääkkeillä. Myös suuri osa verenpainetaudista johtuu alkoholin liikakäytöstä.

2 Lihomisepidemia

– Kolmasosalla meistä on geeniperintönä alttius metaboliseen oireyhtymään. Siihen liittyy keskivartalolihavuus, koholla olevat rasva-arvot, verenpaine, kohonnut virtsahappopitoisuus, vähän kusta päässäkin. Kun se kiteytyy, tulee kihti.

– Metabolinen oireyhtymä johtaa helposti tyypin 2 sokeritautiin, käytännössä valtimonahtaumatautiin. Jos lihomisepidemiaa ei saada kuriin, valtimon-ahtaumataudin muodot voivat yleistyä kuten 1960-luvulla sepelvaltimotauti ja aivoinfarkti.

3 Mielenterveys

– Jos on geneettistä alttiutta, kolhut voivat provosoida ja saada aikaan masennuksen. Siihen pitäisi puuttua varhain. On lapsukaisia, joilla on perheessä masennusta. Jaksot hankaloituvat, mitä useammin ne jätetään hoitamatta. Maailman keskeisimmistä sairauksista suurin osa liittyy mielenterveyteen – skitsofreniat, psykoosit yleensä, masennukset, riippuvuus alkoholista. Ja meillä on jumalaton puute psykiatreista.

4 Tukiranka

– Ihmistä ei ole luotu makaamaan tai istumaan. Vaikka kävisit kolmesti viikossa räkäposkilenkillä, se ei riitä, jos töissä istut koko päivän.Kerran tunnissa ylös! Liikkuminen on hyödyllisin yksittäinen asia, mitä ihminen itse voi tehdä. Se vaikuttaa niin moneen asiaan, ehkäisee tulehduksia ja masennusta.

5 Verenpainetauti

– Aivohalvauksista kolme neljäsosaa on aivoinfarkteja eli tukoksia, neljäsosa aivoverenvuotoa. Ylivoimaisesti suurin vaara on hoitamaton verenpaine. Suuri osa suomalaisista ei edes tiedä, että niillä on verenpainetta. Nykyään on hyviä lääkkeitä ja vaihtoehtoja.

– Pitäisi tiedostaa tämä vaara, ettei päässä poksahtaisi. Hommatkaa kotiin kunnon verenpainemittarit, eikä mitään peltiheikkejä, ja mitatkaa itse. Vähentäkää suolan ja viinan käyttöä.

Lue lisää sydänsairauksista:

X Bonus

Ilosanoma on tämä: Kaikki on ehkäistävissä elämäntapamuutoksilla. Suomalaistutkimuksessa elämäntapaohjeilla pystyttiin puolittamaan riski sairastua tyypin 2 sokeritautiin.

– Kohtuus riittää. Ei tarvitse olla niin langanlaiha, että heinättömän heinäseipään takaa lahkeet hulputtaa. Voi olla pullukampikin, kun pistää töppöstä toisen eteen. Tämä on hyvin armollinen juttu.

 

Epäluulotautien Stop 5

1 Uusavuttomuus

– Mitä enemmän tietoa tulee, sitä hölmömmäksi ihmiset tuntuvat käyvän. Onko se juridiikka ja pelko siitä, että joutuu linnaan, ettei tajuta tavallisia sairauksia enää? Eräälle koululle tilattiin ambulanssi, kun poika oli pyörtynyt aamuhartaudessa. Kyllähän me muistetaan, kun armeijan jonossa aina joku pökräsi, niin siihen jumalauta ambulanssia tarvittu!

– Tieto lisää tuskaa ja kuitu paskaa, mutta oikea tieto vapauttaa.

2 Akkojen jalkaturvotus

– Se ei ole mittään sydämen vajaatoimintaa! Jalkojen turvotuksen yleisin syy on inaktiviteetti, kun ihminen istuu paikallaan koko päivän, ja maan vetovoima vetää veren alas jalkoihin. Se tuodaan lääkäriin, että sillä on sydämen vajaatoiminta, ja lääkäri hölmöyksissä laittaa nesteenpoistolääkettä.

– Nesteenpoistolääkettä käytetään tuhottoman paljon väärin, jolloin se voi aiheuttaa monia ongelmia – laukaista sokeritaudin tai kihdin, laskea verenpainetta, turmella munuaiset. Oikea hoito on liikkuminen, ja jos se ei auta, niin lymfaterapia ja tukisukat.

– Akka liikkumaan ja laihduttamaan, ja tukisukat jalkaan! Ne väittävät, etteivät ole seksikkäitä, mutta minä olen tilannut Suomeen seksikkäitä tukisukkia!

3 Turhapuron suonikohjut

– Katso pääosin edellä. Laskimojärjestelmän läpät saattavat tukoksien tai lihomisen takia tuhoutua, jolloin ne eivät pidä verta. Veri pakkautuu jalkoihin seisoessa, jalat tuntuvat raskailta, iho ohenee, karvat lähtevät ja tulee herkästi säärihaava. Yleisin hoito on tukisukat, ihon rasvaus ja hoito – ei nesteenpoistolääke.

4 Epäluulotauti

– Terveydenhuollossa kansa ei usko herkästi asiantuntijoita ja tiedemiehiä. Uskotaan mieluummin jotain halvatun diplomi-insinööriä tai hortonomia. Eihän autoakaan, jukolauta, uskomuksen perusteella ajeta!

– Avoin täytyy tietenkin olla. En minä voi väittää, etteikö nokkospuskassa pyöriminen juhannusyönä tai pikiöljyn paneminen munille paranna syövästä – se pitää tutkia ensin. Mutta emme me voi luulon varassa parantaa vakavia sairauksia, kuten syöpää, sokeritautia tai verenpainetautia.

5 Sekalaiset syndroomat

Alilämpö. – Sellaista ei ole olemassakaan! Lämpö vaihtelee tietyissä rajoissa ja on yksilöllinen. Se mitataan useimmiten ihon pinnalta. Jos on huonompi verenkierto vanhempana, veri ei enää kierrä sillä lailla. Lämpö pitäisi mitata ruumiin sisältä, pers’suolesta tai jostain.

Hiivasyndrooma. – Joku minut tästä tappaa, mutta lääketiede ei toistaiseksi tunne senkään nimistä tautia. Suolisto on tärkeä osa elimistöä, miten ruoka imeytyy ja minkälaisia bakteereja siellä on, mutta siitä ei tiedetä vielä paljon. Voihan sitä paskasta mitata, paljonko siellä on hiivaa, mutta sitä on elimistössä joka puolella.

Mykoplasma. – Se on tämän ajan ilmiö. On hienoa, jos urheilijoilla on syitä. Pieni bakteeri aiheuttaa muutaman vuoden välein tiettyjä infektioita, mutta se on itsestään rajoittuva infektio. Ei ole osoitusta siitä, että antibiootti muuttaisi taudin kulkua millään tavoin. Yskää ja köhää voi olla pitkään, mutta yskä lähtee valtaosin yskimällä. Mykoplasmassa on ongelmana, että vasta-aineiden tulkinta on kokeneellekin lääkärille joskus ylivoimaista, kun tauti uusiutuu.

Jahkailu. – Aina, kun ihminen sairastuu ja alkaa oireilla, kello alkaa tikittää tässä just nyt. Se pitäisi hoitaa mahdollisimman äkkiä. Jos se pitkittyy, tulee psykososiaalisia ongelmia, ja kuntoutuminen ja työhön palaaminen hidastuvat.

Kiminkisen kolmikanta

1 Enemmän kohtaamista, vähemmän byrokratiaa.

– Pois lääkäri–potilas-suhteesta tietokoneet ja turhat todistuksen tekemiset! Pannaan kansallinen arkisto, josta Kela näkee suoraan, eikä tarvitse tehdä joka helvetin ripsauksesta lääkärintodistusta, saako se lähteä matkalle ja saako perustaa perunakaupan.

2 Enemmän ennaltaehkäisyä, vähemmän sairaanhoitoa.

– Miten paljon yhteiskunnassa menee rahaa vaikkapa turhiin ohitusleikkauksiin? Tai mieti: diabetes vie tulevaisuudessa 20 prosenttia koko terveydenhuollon menoista, vaikka tyyppi kakkonen on ennaltaehkäistävä sairaus tykkänään.

3 Enemmän perusterveydenhuoltoa, vähemmän erikoissairaanhoitoa.

– Se on aivan päälaellaan. Perusterveydenhoitoa on yksi kolmasosa, erikoissairaanhoitoa kaksi kolmasosaa. Kun kansanterveyslaki tuli 1972, se oli fifty-fifty. Saadaanko se nyt tällä sote-uudistuksella kuntoon?

 

Terveysbisnes kuriin!

Tapani Kiminkisen mielestä terveysalalla on käynnissä ”kaamea sote-ihmisten lobbaus”, kun ”monikansalliset yhtiöt haistavat miljardibisneksen”.

– Valinnanvapaus, että potilas saa mennä joko yksityiseen tai julkiseen hoitoon, on ok minunkin mielestäni. Mutta mitä, jos siinä ei ole mitään rajaa? Sinulla on piikki auki, ja otetaan mitä vaan, kun yhteiskunta maksaa. Ei riitä Suomen rahat siihen.

– Yksityisjärjestelmä tarvitaan ehdottomasti apuna, mutta siihen täytyy luoda järjestelmä. Että kun ostan sinulta leikkauksen, et mene tutkimaan mitään muuta.

– Pitää suosia paikallista suomalaista yritteliäisyyttä, jossa rahat jäävät Inariin tai Keski-Suomeen. Nämä monikansalliset terveysketjut syövät paikalliset ihanat yrittäjät kyliltä, kun pystyvät ketjuina painamaan kustannukset alemmaksi, tekemään verosuunnittelua ja viemään rahat paratiisiin. Tulee yhtiöitä, joihin lääkäritkin liittyvät, ja kikkaillaan sillä verolla tai eläkerahoilla, mikä sekin ilmeisesti on laillista.

– Tämä jumalaton terveysbisnes pitää sotella estää! Ei voi olla, että joku yksityinen yhtiö ottaa rusinat pullasta ja hoidattaa kalliit tapaukset kunnilla, ja kun piikki on auki, ottavat kaiken. On siellä hyvääkin toimintaa, mutta yksityinen puoli on pantava lainsäädännöllä kuntoon. Monikansalliset yhtiöt syövät erityisesti hoiva-alaa.

Julkaistu: 29.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.