Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miten pääsen eroon huimauksesta?

KuvatFotolia
Julkaistu: 3.4.2019

Kysymys:

Olen 67-vuotias mies. Minulla on pitemmän aikaa ollut ongelmia tasapainoni kanssa. Sain vuosi sitten silmään mikrohalvauksen, jonka jälkeen näin kaksoiskuvia. Silmän mikrohalvaus parani vuoden jälkeen, mutta tasapaino-ongelmat jatkuvat. Minua ei huimaa muuten kuin sängystä noustessa. Olen yrittänyt tehdä tasapainoon liittyviä harjoituksia.

Pään magneettikuvaus ja jalkojen hermoratatutkimus on tehty, näistä ei mitään kuitenkaan löytynyt. Nyt minulla todettiin uniapnea. Korvia ei ole koskaan tutkittu, muuta kuin terveyskeskuksessa katsottiin, ettei ole mitään vikana.

Olisiko mitään vinkkejä tasapainooni nähden?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tasapaino on tärkeä, varsinkin jos sitä ei ole. Siihen vaikuttaa pyhä kolminaisuus: näkö, sisäkorvan tasapainoaistimet ja hermopäätteet lihaksissa/jänteissä. Luonnollisesti sairaudet keskus- ja ääreishermostossa ja lihaksissa vaikuttavat merkittävästi asiaan. Tärkeät elimet tarvitsevat toimiakseen riittävästi hapekasta verta (sydänlihas ja päättävät elimet, millä ei tässä tarkoiteta vaimoa, vaikka kyllä hänkin siitä hyötyy).

Mainitset ohi sujahtaneen mikrohalvauksen silmässäsi, mikä viittaa silmän liikuttajahermon halvaukseen (yleisimmin loitontajahermo, n. abducens). Jos se on ainoa oire, sen taustalla on harvemmin aivohalvaus, mikä varmistui tapauksessasi sillä, että myöhemmin suoritetussa pääkopan magneettitutkimuksessa ei löytynyt vikaa. Erityisesti olin kiinnostunut pikkuaivoistasi, joiden moitteeton toiminta vaikuttaa liikkeiden koordinaatioon ja siten tasapainoon.

Paalutat täsmäoireen: huimaus vain sängystä könytessäsi. Podin sitä muutama vuosi sitten itse. Ajattelin huimauksen aiheutuvan vain siitä tavallisimmasta syystä: kun pitkä mies pomppaa yön jälkeen äkkiä pystyyn, ei veri enää ehdi aivoihin samassa tahdissa. Sitten tulin ajatelleeksi, että olin juuri aloittanut virtsanheittovaikeuksiini tamsulosiinilääkityksen, mihin liittyy heitehuimausta. Oire hävisi, kun heitin lääkepurkilla vesilintua.

Tarkistapa, käytätkö lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa saman. Muussa tapauksessa sinulla ilmeisesti on vain se tavanomainen ortostaattinen hypotonia: verenpaine laskee etenkin yön jälkeen sängystä noustessa. Jos sitä esiintyy päivän aikanakin, kannattaa mitata verenpaine kymmenen minuutin pitkällään olon jälkeen maaten ja sen jälkeen heti ylösnoustua ja vielä kahden minuutin kuluttua seistessä. Luotettavinta on antaa sairaanhoitajan tehdä tutkimus. Jos paine laskee rapsakasti ja/tai pulssi ei kohoa, sopii oire tuntemukseesi.

Mikäli olet muuten terve, etkä käytä altistavia lääkkeitä, tilanteeseen auttaa reipas liikkuminen ja maltillisempi sängystä kohottautuminen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.