Apu

Kilpirauhasen liikatoiminta todettu – Johtuuko heikotus ja hiusten lähtö siitä? – Tarvitsenko leikkausta? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 1.11.2020

Kysymys:

Minulla on todettu lisäkilpirauhasten liikatoiminta. Oloni on kurja, yököttää, heikottaa ja tukka lähtee. Johtuvatko oireeni lisäkilpirauhasista? Pitääkö ne leikata?

Näytä vastaus

Vastaus:

Muistan aina, kun yhdellä tyttäristämme oli pienenä tuti, varatuti ja varatutin varatuti. Eipä siis ihme, ettemme pärjää ilman lisäkilpirauhasia. Neljä tai viisi lisäkilpirauhasta ovat alle senttimetrin pituisia rauhasia, jotka sijaitsevat yleensä kilpirauhasen takapinnalla.

Niiden tärkein tehtävä on säädellä veren kalsiumpitoisuutta. Ne erittävät lisäkilpirauhas- eli parathormonia (PTH). Sitä erittyy heti, jos veren kalsium laskee, ja eritys vähenee, jos se nousee. PTH vaikuttaa pääasiassa luissa ja munuaisissa. Sen vaikutuksesta kalsiumia poistuu vähemmän virtsan mukana. Luissa luun hajoamista lisäävien solujen määrä lisääntyy, ja kalsiumia vapautuu verenkiertoon.

Hyvälaatuinen kasvain syynä

Syynä primaariin lisäkilpirauhasten liikatoimintaan on hyvänlaatuinen kasvain yhdessä, joskus useammassa lisäkilpirauhasessa. Noin 2–3 prosenttia 60–70-vuotiasta naisista sairastaa sitä (Eeva Ryhänen).

Taudin oireet liittyvät PTH:n vaikutuksiin luussa ja munuaisissa sekä kohonneeseen veren kalsiumpitoisuuteen. Voi esiintyä väsymystä, muistin alenemaa, kankeutta, pahoinvointia, vatsakipuja, verenpaineen kohoamista, virtsatiekiviä, luukatoa, masennusta, ummetusta sekä nivel- ja lihassärkyjä.

Useimmiten kyseessä on sattumalöydös, kun havaitaan korkea veren kalsium.

Hyperkalsemiassa veren ionisoitu kalsium P-Ca-Ion ylittää toistuvasti arvon 1.3 mmol/l. Tärkeä tutkimus on veren PTH-pitoisuus. Leikkausaiheita ovat: P-Ca-Ion yli 1.4–1.5, luukato, virtsateiden kivet, heikentynyt munuaisten toiminta ja neuropsykiatriset oireet. Yli puolella potilaista primaari leikkaus ei ole tarpeen. Silloin riittää seuranta 1–2 kertaa vuodessa.

Hyperkalsemiaa voivat aiheuttaa myös syöpäsairaudet, munuaisten vajaatoiminta, sarkoidoosi, endokrinologiset sairaudet, lääkkeet ja immobilisaatio.

Ainakin osa oireistasi voi aiheutua lisäkilpirauhasista.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.