Tuulilasi

Kilometrikorvaukset

Kilometrikorvaukset

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tämä kysymys ei ehkä ihan ole tämän palstan ydinasiaa, mutta olisi silti mukava kuulla Ketosen mielipide.

Hallituksen esityksen mukaan kilometrikorvaus noin puolittuisi 15000 korvatun kilometrin ajon jälkeen. Tämä on tietenkin herkkä asia, mutta itse näen uudistuksen olevan oikeudenmukainen. Minusta vanha kilometrikorvaus vain kannusti ajelemaan autolla ympäriinsä.

On mielestäni täysin naurettavaa, että 100000 kilometrin autolla ajosta maksetaan 45000 euroa. Kyllähän tuonkin summan saa kulumaan, jos ostaa riittävän hienon auton, mutta ei kai kilometrikorvauksen ole tarkoitus tukea luksusautoilua? Kilometrikorvaus onkin mielestäni ollut aivan ylimitoitettu paljon työkseen ajaville.

Mikä on Ketosen mielipide kilometrikorvausuudistuksesta? Minusta uudistus on erittäin paljon paikallaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aika ihmeellinen on firma, joka sallii työntekijänsä “vain ajella ympäriinsä” ja maksaa siitä kilometrikorvauksia. Ei taida olla firman johto kovin hyvissä käsissä.

Kyllähän toki km-korvauksia on käytetty siinä suhteessa väärin, että niiden avulla on itse asiassa maksettu verotonta palkkaa. Tämä on korvausten eli palkan saajan kannalta lyhytnäköistä ja haitallista. Haitta tulee näkyviin siinä vaiheessa, kun ryhdytään laskemaan, miten suurta eläkettä ko. henkilölle pitäisi maksaa.

Suuria kilometrimääriä ajavia on kyllä niin vähän, että korvauksiin puuttuminen on omituista ja valtiontalouden kannalta aivan turhaa pilkkujenviilausta. Pelkkä kateus siinä on ollut kannustimena. Toki paljon ajavalle ajetun kilometrin hinta jää pienemmäksi, koska vero, vakuutus ja arvonalennus menevät pääasiassa ajan perusteella. Ajomäärän vaikutus arvon alenemiseen ei ole kovin suuri.

Julkaistu: 16.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.