Tuulilasi

Kiihtyvyys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Usein näkee autojen kiihtyvyyden ilmoitettavan 0-100 km/h. Kuinka nopeasti tuollainen “10s 0-100 km/h-auto” kulkee matkan 0-100 metriin ja miten tuollainen 0-100 m aika lasketaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymys oli lyhyt, mutta vastaus on hieman pitempi. Siksi kirjoitin sen aivan erilliselle sivulle, joka avautuu uuteen ikkunaan. Se avautuu klikkaamalla tästä.

Vastauksessa on myös muuta asiaa kiihtyvyysmittausten esittämisestä. Mittaukset tehdään elektronisilla mittavälineillä, joina käytämme joko perinteistä saksalaisen Peiseler GmbH:n valmistamaa mittalaitetta, joka saa mittatietonsa erillisestä mittapyörästä tai vapaasti pyörivän pyörän (yleensä takapyörän) napaan kiinnitettävästä anturista.

Toinen ja kätevämpi käyttämämme laite on englantilaisen Racelogic-yhtiön VBOX-laite, jonka toiminta perustuu GPS-satelliitteihin. Normaaleissa suorituskykymittauksissa riittää pieni, tuulilasiin kiinnitettävä VBOX Mini, mutta suurempaa tarkkuutta tarvittaessa esimerkiksi rengastesteissä käytämme erillistä ulkoantennia käyttäviä VBOX II ja VBOX 3 -laitteita, joiden näytteenottotarkkuus on suurempi.

Julkaistu: 5.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.