Terveys ja hyvinvointi
Voiko kihtipotilas syödä keittoa, jonka liemi on tehty pikkukaloista?
Julkaistu 19.9.2023
Apu

Kysymys:

Teen kalakeittoon liemen ­nahkoineen keitetyistä kokonaisista pikku­kaloista. Miten tällaisen liemen syöminen vaikuttaa kihtiin? En siis syö nahkaa, vaan siivilöin liemen. Kalan nahkaahan pitää kihdissä välttää.

Vastaus:

En tiedä, että tällaista asiaa olisi ­koskaan tutkittu. Siksi joudun nyt pohdiskelemaan asiaa jonkin verran ilman kovia faktoja.

Kun oletetaan, että varsinaiseksi kalaksi keittoon käytetään jotain muuta kuin pikkukalaa ilman nahkaa, esimerkiksi lohifilettä, niin oletettavasti keiton puriinimäärä jää melko pieneksi. Silloin se sopii myös kihtipotilaalle pari kolme kertaa kuukaudessa.

Paljon lienee kysymys tosiaan siitä, miten usein keittoa syö. Mitä tiheämmin se on ruokalistalla, sen varmemmin sillä on vaikutus kihtiin – jos sillä on ylipäätään vaikutusta.

Jos kihtilääkitys on ­käytössä eikä kihti ei ole oireillut lainkaan pitkään aikaan, on mielestäni hyvin pieni riski, että tällainen keitto aiheuttaisi ­kihtioireita.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • 'Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa: apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse: ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.