Apu

Tulin raskaaksi, vaikka minulla oli kierukka – sitä ei poistettu heti, vaan raskaus jouduttiin keskeyttämään – miksi? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 6.1.2022

Kysymys:

Tulin raskaaksi vuosia sitten, vaikka käytin kierukkaa. Halusin tuolloin, että kierukka poistetaan. Minulle kuitenkin sanottiin, että kaikki on hyvin. Sitten kivut lisääntyivät, ja alavatsaan tuli kiristävää tunnetta. Raskaus keskeytettiin, jolloin huomattiin, että kierukka oli kasvanut kiinni. Miksi kierukkaa ei poistettu heti? Olen lukenut, että nykyään kierukka poistetaan saman tien, jos raskaus alkaa. Miksi kierukkaa laitettaessa ei kerrota, mitä tapahtuu, jos tulee raskaaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olitte huolehtineet ehkäisystä ­asianmukaisesti, ja siitä huolimatta raskaus alkoi. Tämä on ollut varmasti vaikea tilanne. Lopulta ­raskaus jouduttiin keskeyttämään. ­Kertomastasi en osaa päätellä, mihin ­kierukka oli kasvanut kiinni. Joka tapauksessa ­kierukka kohdussa on vierasesine, joka altistaa ­tulehdukselle. Myös kierukan poisto ­raskauden toteamisen yhteydessä on riski, koska se taas altistaa kesken­menolle. Päätös kierukan kohtalosta ­tehdään tapauskohtaisesti.

Kierukan asetuksen yhteydessä kerrotaan yleensä, että se ei ole sataprosenttisen varma. Jos raskausoireita esiintyy, tulee tehdä raskaustesti. Jos kierukan käyttäjällä alkaa raskaus, kohdunulkoisen raskauden todennäköisyys on tavallista suurempi. Kohdunulkoinen raskaus on aina tarkkaa seurantaa vaativa tilanne, jota hoidetaan joskus lääkkeellisesti ja hankalimmissa tilanteissa leikkauksella. Sen oireita ovat kova toispuoleinen vatsakipu, joskus hartiapistos sekä heikko, pyörryttävä olo. Myös poikkeava verinen vuoto voi olla merkki raskaudesta.

Kierukkaa pidetään kuitenkin hyvin varmana ehkäisynä. Mikään ehkäisy­väline ei ole sataprosenttisen varma, ei edes sterilisaatio, mutta kierukan ehkäisyteho on kuitenkin noin 99,5 prosenttia. Hormoni­kierukka ja kupari­kierukka ­vastaavat tässä melko lailla ­toisiaan. Kohdallenne sattui todella harvinainen, ikävä tilanne, joka ei koskaan toki unohdu. Lähtökohtaisesti ­kierukan käyttäjät ­voivat kuitenkin olla rauhallisin mielin, ja varmempaa ehkäisyä ei juuri ole.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.