Tuulilasi

Kiertolittymissä ajo

Tapio Ketonen

Kysymys:

Nyt kun myös Käpykyliin on tuleet kiertoliittymät (esim Orimattila.Mäntsälä),niissä ei osata ajaa!.Pysäytetään 30-40 nopeudesta väistämään autoa joka ei ole edes liittymässä vielä vaan edellisessä portissa KOLMION Takana. Kun isommalla autola tulee ja ei osaa varoa tyhjää liittymää väistävää, meinaa ajaa perään! Sitten rahtivehkeellä kun joutuu lähteen paikaltaan ruuhka-aikaan (liittymät on tehty ruuhkaisiin risteyksiin!) tulee aina autoja ja joutuu menemään tavallaan jonkun eteen, kun kärryvehe on 22 m pitkä! Jos ajaa sellaisen kuskin perässä pidempään ennen kiertoliittymää, osaa varoa, sillä muukin ajo on usein ihan pölhöä! Kun ei ole TVssä enää ENSKAA ja Hanskia, millä saisi tietouden että tyhjään liittymään ei tarvii pysähtyä, se on tehty sitä varten että sillä nopeudella sopii ajaan väliin!

Näytä vastaus

Vastaus:

Onhan tuossakin toki perää, mutta pääosin ne kiertoliittymät ovat kuitenkin hyvä asia. “Käpykylissä” niiden tuottama etu on lähinnä ajonopeuksien laskeminen, mutta täällä “maalikylissä” ne myös tekevät liikenteen sujuvammaksi.

Tuossa Herttoniemen teollisusualueella, jossa on pitkät rivit toinen tositaan komeampia autoliikkeitä, oli ennen Vehon ja Autokeskuksen kohdalla tavallinen kahden risteävän kadun risteys. Siinä oli iltapäivällä aivan järkyttävät jonot, koska valtaosa Mekaanikonkadulta tulevista kääntyi Muuntajakadulle Itäväylän suuntaan. Nyt kun paikalle tehtiin ympyrä, ruuhkat ovat miltei poissa. Toki ruuhkahuipun aikaan siinä on jonoa, mutta se etenee koko ajan ja aika sujuvasti.

Valitettavan harvoilla henkilöautojen kuljettajilla on riittävästi liikennesilmää näkemään, millaiseen väliin voi ajaa ja milloin pitää odottaa. Parempi kuitenkin, että odottavat eivätkä aja liian ahtaaseen väliin.

Julkaistu: 26.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.