Tuulilasi

Kierrosten nousu ilman kaasun painallusta ei normaalia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Audin dieselmoottorin Tyyppivika vai ominaisuus? Tein VV-Autolle reklamaation viasta ja heidän mukaansa ko. vika on ominaisuus. Seuraavassa vian kuvaus:

Moottorin kierrokset pysyvät 1400-1500 r/min vaikka ajonopeus on esim vain 5 km/h ajoneuvon nopeutta hiljennettäessä ja pysähdyttäessä. Tämä vika toistuu aina noin 300-400 km välein ja kestää noin 10 minuuttia.

VV-Auto vastasi, että kyseessä ei ole vika. Tyhjäkäyntikierrosluvun ajoittainen kohoaminen johtuu hiukkassuodattimen puhdistusprosessista. Prosessin aikana tarkoituksellisesti kohotetaan pakokaasun lämpötilaa nostamalla moottorin tyhjäkäyntipyörimisnopeutta sekä muuttamalla ruiskutuksen ajoitusta. Näin hiukkassuodattimen lämpötila saadaan nostettua riittävän korkeaksi puhdistusprosessin ajaksi.

Tämä kierrosten kohoaminen on mielestäni uhka liikenneturvallisuudelle ja ei ole auton normaalia “käyttäytymistä”.

Esitän, että tästä Audin ominaisuudesta tehdään artikkeli lehteenne, jotta VV-Auto on pakotettu toimimaan. Yksittäinen kuluttaja ohitetaan lyhyellä sähköpostiviestillä hiljaiseksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kierrosten nousu ilman kuljettajan antamaa lupaa on sellainen asia, että sitä ei saisi tapahtua. Varsinkin jos autossa sattuu olemaan automaattivaihteisto, tilanne on erityisen vaarallinen. Autoa joutuu pitelemään jarrun avulla paikoillaan, jos tuo kaasunpolkemisvaihe sattuu liikennevaloihin. Vapaalle taas ei voi vaihtaa, sillä vaihdetta ei sovi kytkeä päälle, kun koneessa on kovat kierrokset.

Asia vaatii ilman muuta lisätutkimuksia. Maahantuojan mahdollisuudet muuttaa auton toimintaa ovat kuitenkin olemattomat. Asiassa tarvitaan tehtaan toimenpiteitä.

Julkaistu: 1.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.