Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 994

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,onko lisäkaukovaloja koskevat säännöt uusiutuneet vai kuri höltynyt kun liikenteessä näkee jatkuvasti autoja joihin on asennettu kolme lisäkaukovaloa ns. ruotsin mallin telineeseen? Ennen oli “uudemmissa” autoissa referenssi lukujen summa kork.75 , ja lamppuja piti olla parillinen määrä. Entä raskas kalusto? Onko watti ja referenssi luvut samat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ymmärtääkseni kysessä on kurin höltyminen. Poliisi puuttuu aina vain harvemmin liikenteessä mihinkään muuhun kuin ylinopeuksiin. Valomääräysten valvominen edellyttäisi niiden tarkempaa tuntemista.

Mielestäni lisävaloja näkee autoissa entistä harvemmin ainakin täällä pääkaupunkiseudulla. Tilanne saattaa olla erilainen Pohjois- ja Itä-Suomessa, mutta eipä täältä pöydän vierestä enää paljon pääse muuta maailmaa katselemaan.

Wattiluku ei ennenkään ole ollut mitenkään rajoitettu, valotehoa rajoitetaan pelkästään referenssi- eli vertailulukujen avulla. Raskaan kaluston ajovalomääräykset ovat käytännössä samat kuin henkilöautoilla.

Julkaistu: 23.12.2001

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.