Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 990

Tapio Ketonen

Kysymys:

Missä vika kun autossa (Mazda 626 2.0 GLX HB -88) ei saa talvella pienelläkään pakkasella lämpöä sisälle tarpeeksi. Lämmityslaitteen termostaatti on vaihdettu, mutta se ei auttanut. Tuulilasin ja etusivulasit se jaksaa pitää sulana, mutta esim. jalkatilaan ei tule yhtään lämmintä ilmaa. Tilanne ei parane pitkälläkään ajomatkalla. Jos tämä ei kuulostanut tyyppivialta, niin mistä saisin lisää huoltovinkkejä 626:een?

Näytä vastaus

Vastaus:

Meillä oli viime talvena saman aikakauden Mazda, tosin dieselinä. Sekin oli kylmä, mutta kyllä sinne sentään tuli lämmintä jonkin verrran. Mutta kyllä bensakoneessa pitäisi lämmön riittää. Mielestäni tyyppiviasta ei pitäisi olla kysymys.

Lienee syytä ryhtyä etsimään vikaa systemaattisesti. Ensinnäkin, miten lämpömittari toimii? Jos se näyttää normaalia lämpötilaa, vika on lämmityslaitteessa. Jos neula jää kylmän puolelle, olisi syytaä tarkastaa, että se termostaatti varmasti toimii. Jos jäähdyttimelle menevä ylävesiletku tuntuu lämpimältä, termari falskaa.

Seuraavaksi pitäisi tutkia, toimivatko lämmityslaitteen ilmaläpät. Muistini mukaan Mazdassakin lämpöä säädetään sekoittamalla lämmintä ja kylmää ilmaa, ja jos lämpimän puolen räppänä ei avaudu, lämpöä ei tule.

Lämmityslaitteen letkujen tunnustelu käsin antaa ehkä myös osviittaa. Jos sekä menevä että tuleva ovat kuumat, vika lienee ilmaläpissä. Jos taas molemmat ovat kylmät, neste ei kierrä. Lämityslaitteen nestehana saattaa olla kiinni tai siten kenno on tukossa.

Julkaistu: 31.12.2001